Hazafiból lett az állam ellensége az amerikai ifjú

Őrizetbe vettek egy férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával összefüggésben csütörtökön Massachusetts államban. Gyerekkorától a hadseregben akart szolgálni, aztán kiszivárogtatással kezdett hencegni: Jack Teixeira az amerikai légierőnél szolgált eddig – most őt gyanúsítják a magas szintű amerikai államtitkokat tartalmazó Pentagon-iratok kiszivárogtatásával.

Videó is kering a világhálón Jack Teixeira csütörtöki elfogásáról: a 21 éves fiatalember az amerikai légierő alá tartozó Légi Nemzeti Gárdában szolgál, s a gyanú szerint ő szivárogtatta ki a globális botrányt kiváltó, szigorúan titkos Pentagon-iratokat. Mint ismert, a Pentagon-iratok szigorúan titkos információkat tartalmaztak, különösen az USA ukrajnai háborúban való szerepéről, s az amerikaiak háborúval kapcsolatos nézeteiről.

A dokumentumok szerint az Egyesült Államok több szempontból szkeptikus az ukrán háborúval kapcsolatban. Például az amerikaiak szerint Kijevnek nem megfelelő a fegyverzete és a légvédelme; valamint az a feltevésük, hogy hosszú ideig elhúzódó konfliktusra kell számítani. Az is olvasható, hogy Ukrajna mellett Oroszországnak is meg vannak a maga problémái, ami egy megrekedt konfliktust idézhet elő.

Az iratokban ugyanakkor szó esett izraeli, ukrán, dél-koreai és magyar tisztviselők elleni kémkedésről, az ukrán hadsereg stratégiájáról, fegyverszállításokról és arról is, hogy mely nyugati ország állomásoztat katonákat a konfliktus sújtotta országban. A mostani kiszivárogtatás a 2010-es Wikileaks-botrány óta a legnagyobb szivárogtatási botrány az Egyesült Államokban.

A BBC információi szerint az észak-keleti Massachusetts államból származó, régi katonacsaládba született Teixeira 17 évesen csatlakozott a Légi Nemzeti Gárdához, azon belül is a hírszerzési szárnyhoz, s 2022 júliusában kapott előléptetést, miközben a Cape Cod-i Otis légi támaszponton szolgált.

A hírek szerint Teixeira egy meghívásos alapon működő Discord-chatcsoport vezetője volt az interneten, ami 2020-ban jött létre. A „Thug Shaker Central” nevű csoportnak 20-30 tagja volt különböző országokból, főleg fiatal férfiak. A Washington Post szerint e csoportokban mémeket, vicceket osztottak meg, de volt közös imádkozás és filmnézés is. A chatszoba egyik tagja szerint Teixeira karizmatikus, fegyverrajongó fiatalember volt, aki imponálni akart a fiatalabb csoporttagoknak.

Csoportbeli aktivitása során aztán Teixeira előbb információkat osztott meg a hozzá került titkos iratokból, majd pedig le is fotózta őket és feltöltötte a csoportba, mivel frusztrálta őt, hogy a többieket nem igazán érdekelték az információk.

A Teixeiráról született portrécikkek szerint a fiatalember a katonai világ, a fegyverek és a háborúk rajongója volt; előfordult, hogy katonai viseletben ment az iskolába, vagy épp fegyverlexikonokat hordott magánál. Középiskolás ismerőse szerint sokaknak gyanús volt a viselkedése, miközben elég magányos figura volt, aki gyerekkorától kezdve tudta, hogy a hadsereghez fog majd csatlakozni.

De hogy miként kerültek a végül tényleg a hadseregbe belépő, alacsony rangú altiszthez szigorúan titkos dokumentumok? A CNN titkosszolgálati szakértője, John Miller részletesen beszélt ennek hátteréről. Tudni kell hogy az amerikai hadseregben kifejezetten fontos szerepet adnak fiataloknak egyes érzékeny munkakörökben. Teixeira egy olyan hírszerzési részlegen dolgozott, ami szintén nagyon érzékeny feladatokat végez: például felderítő drónokat reptetnek az amerikai légierő támogatására Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban. Emellett nagyon széles körű kiberhírszerzési tevékenységet folytatnak – árulja el a szakértő. John Miller hangsúlyozza, hogy a hadsereghez és szolgálatokhoz csatlakozó emberek nagy része lelkes fiatal, akik nagyon is szeretnének mihamarabb komoly küldetésekben részt venni.

A hírszerzési szakértő arról is beszél: a hírportálok ebben az ügyben gyakorlatilag versenyben voltak az FBI-jal az információk begyűjtése, a gyanúsított megtalálása során, s az FBI nyilván nem örült ennek a versengésnek. Az FBI talált egy tanút, aki hajlandó volt együttműködni; de eközben a Washington Post maga is talált egy másik fiatalembert tanúnak, aki a lapnak hajlandó volt beszélni, de az FBI-nak nem akart. A szakértő szerint ezek a fejlemények „sokkal rosszabbul is alakulhattak volna”, de végül biztonságban zárultak.

A CNN szakértője részletesen beszélt arról is, hogyan fogták el a szivárogtatással gyanúsított férfit. Elárulta, hogy a dolgok nem pontosan úgy történtek, ahogy az FBI szerette volna. Mint kiderült, az alig öt napja tartó nyomozás során már rátaláltak Teixeirára, elkezdték figyelni apja és anyja házát, s magát a fiatalembert is. Teixeirát akkor akarták letartóztatni, amikor munkába megy, viszont a csütörtöki napon nem ment be a munkahelyére.

Az is kiderült, hogy a szivárogtatásban érintett chatszoba üzemeltetőjét, a Discordot felszólították a chat tartalmainak megőrzésére, hogy az egyes felhasználók ne tudják letörölni azokat. A szolgálatok aztán alaposan végigelemezték a chatszobát, és annak adatai alapján elkezdték leszűrni, pontosan ki, hol és miként használta azt a szivárogtatására – aminek a végén megtalálták a gyanúsítottat.

A New York Times és a Washington Post szerint Teixeira tudta: csak idő kérdése, hogy rátalálnak és letartóztatják. Ismert volt, hogy a fiatalember nagy számú és komoly fegyver birtokosa, ráadásul katonai kiképzést kapott. Az viszont kérdéses volt, milyen mentális állapotban van éppen, s nem tartották ideális helyzetnek a saját otthonában való rajtaütést.

Aztán viszont az FBI megfigyelő ügynökei azzal szembesültek, hogy a New York Times riporterei egyszerűen megjelennek a háznál, miközben a gyanúsított neve is kikerült már a nyilvánosságba. Az FBI így úgy döntött, mégis rajtaüt és gyorsan elfogja a gyanúsítottat.

Teixeirára most katonai bírósági eljárás vár. A kémkedésre vonatkozó törvények alapján fogják mérlegre tenni tettét. Amennyiben elítélik, tíz évet is a rács mögött tölthet.

(Forrás: Mandiner.hu)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Jelentés egy orvvadászat elleni akciósorozatról

Következő hír

Nemzeti főváros kell!

Related Posts
Total
0
Megosztás