Helyén maradt a szókimondó román hadügyminiszter

A román állam hírügynökség arról írt, hogy jövő hétfőre ütemezte át a bukaresti képviselőház házbizottsága Vasile Dîncu védelmi miniszter meghallgatását. Az ellenzéki Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) felkérésére Dîncunak október 17-én kellett volna megjelennie az alsóház plénuma előtt, hogy számot adjon az ukrajnai háborúról tett kijelentéseiről, de a védelmi miniszter nem tudott eleget tenni a meghívásnak, mert hivatalosra látogatásra utazott Grúziába.

A minisztert az USR javaslatára hívták meghallgatásra, amely szerint Vasile Dîncu ismétlődő bakijai és erősödő orosz propagandája árt Románia EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének. A balliberális párt vádjai valójában nevetségesek, a naszódi születésű, Kolozsváron diplomázott, ismert szociológus és kommunikációs szakember, író és egyetemi tanár ugyanis nagyon jól tudja, mit beszél. Az ellene folyó támadások valós oka: Vasile Sebastian Dâncu az első olyan európai uniós hadügyminiszter, aki gyakorlatilag elismerte, hogy Kelet-Európában az Amerikai Egyesült Államok folytat úgynevezett proxiháborút Oroszország ellen Ukrajna területén, az USA-nak mint hadviselő félnek kellene békét kötnie Moszkvával, nem pedig a Kijevben regnáló Zelenszkij-féle bábkormánynak.

Dîncu expressis verbis azt mondta október 8-án egy televíziós interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. Meg is indokolta: „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

Az interjú után az Amerikából dróton rángatott Klaus Iohannis román államfő sietett kijelenteni, Ukrajna majd eldönti, mikor, hogyan és mit tárgyal a háborúról, és egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Az ügyben megszólaltatták Nicolae Ciucă miniszterelnököt is, aki azt mondta, amint Vasile Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, nagyon nyíltan fog beszélni vele az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről. „Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a román miniszterelnök egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy számításba veszi-e a védelmi miniszter leváltását.

Végül tegnap a miniszterelnök a kormánypalotában tárgyalt Vasile Dîncuval, a hivatalos tájékoztatás szerint megbeszélésük egyik témája a védelmi tárca nyilvános kommunikációjának „kalibrálása” volt. A másik téma a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek múlt heti, brüsszeli csúcstalálkozója. Kiderült: az államfő által megijesztett kormányfő nem kezdett el kapkodni és nem menesztette az amerikai–orosz béketárgyalásokat sürgető Dâncut. Már csak azért sem, mert a nagyobbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt (PSD) rögtön jelezte: a hárompárti koalíciós kabinet átalakítása, a miniszterek menesztése koalíciós egyeztetést és jóváhagyást igényel. Márpedig a honvédelmi minisztert ez a párt delegálta a román kormányba.

Bukarestben most mindenki azon spekulál, hogy miként őrizzék meg a kettős látszatot: egyfelől hogy Románia nem lóg ki az EU-nak Washingtonból diktált oroszellenes fősodorból, másfelől hogy ne a politikai ellenzék vagy akár külföldi szirénhangok mondják meg, mikor kell egy minisztert kirúgni vagy sem Romániában.

Az ügy pikantériája, hogy Vasile Dâncu szombaton este egy brüsszeli könyvesboltban készült fotókkal kísért Facebook-bejegyzésben utalt azokra, akik kijelentése miatt lemondását, illetve leváltását követelik. A jelenlegi román kormány egyetlen veretes értelmiségije azt írta: a könyvesboltba „nem hallatszanak be sem az ostobák üvöltései, sem a gazemberek mézédes suttogásai”. Szerinte a könyvesbolt egy rejtett paradicsom, a „kretének és a középszerűek sohasem értik meg, hogy az ő világuk itt nem létezik és nem számít”. A miniszter úgy látja, a könyvesboltban a középszerűek és a szélhámosok sosem találkoznak ártatlan áldozataikkal, mivel nem képesek elérni a világ legerősebb fegyverét: a gondolatot.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Két szerdai nagyváradi rendezvény előzetese

Következő hír

Újabb szélsőnacionalista gesztus Kárpátalján

Related Posts
Total
0
Megosztás