Honismereti konferencia kezdődik ma Nagyváradon

Szeptember 1-jén kezdődik és 3-áig tart a XXVIII. Partiumi Honismereti Konferencia, melynek előadásait a Partiumi Keresztény Egyetem új épületének amfiteátrumában tartják majd. A konferencia fő témái: Harmincéves évforduló megünneplése, helytörténeti rendhagyó események, érdekességek, eltűnt települések, pusztuló és eltűnt műemlékeink., nagy személyiségeink emlékezete.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság konferenciájának első napját többek között Dukrét Géza, a társaság elnöke beszél a harmincéves PBMET-ről, átadják a Fényes Elek-díjakat, majd 16 órától felavatják Heller László emléktábláját. Avatóbeszédet Tamás Kornél, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, a gépészkar tanára mond, aki ugyanott dolgozik, ahol egykoron Heller tanított. Az avatást követően a nagyváradi születésű Heller Lászlóról (1907–1980), a világhírű Heller-Forgó-hűtőrendszer társfeltalálójáról Pethő László tart előadást.

Szeptember 2-án, szombaton többek között a 200 éve született Petőfi Sándorról is megemlékeznek a konferencia résztvevői, szó lesz a szintén 200 éve született Miller Jakab Ferdinánd nagyváradi akadémiai tanárról, a Magyar Nemzeti Múzeum első igazgatójáról, a diószegi-álmosdi csatával kapcsolatos újabb adatokról, Petri Mór emlékezetéről a Szilágyságban, a 120 éves aradi kultúrpalotáról, továbbá megmentett történelmi emlékekről. Vasárnap szakmai kirándulással zárul a 28. alkalommal megrendezendő honismereti konferencia.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás