Kaláka a biharpüspöki Bocskai István közösségi házért

A legősibb magyar hagyományokat felélesztve kalákát szervezett az Érmelléki Gazdák Egyesülete szeptember 4-én a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Háznál, melyet a tulajdonos nagyváradi önkormányzat a két fél közötti megállapodás értelmében a civil szervezetnek használatba adott.

A hívó szóra több mint két tucat személy gyűlt össze, hogy az évek óta elhanyagolt közösségi ház udvarát és kertjét megtisztítsa a gyomoktól, elburjánzott cserjéktől, kiszáradt fáktól – közölte az ÉGE. A komoly fizikai erőfeszítést követő munka eredményeképpen több mint három pótkocsira való gallyat, faágat, burjánt és egyéb növényi hulladékot sikerült eltávolítani az évek óta elhanyagoltan, gondozatlanul álló telekről. Az összegyűlt szerves hulladék a városi szeméttelepre került, ahol megfelelő módon komposztálva virágföld készül belőle. „A munkát követően a kaláka íratlan szabályainak megfelelve a biharpüspöki asszonyok által elkészített finom bográcsgulyást is közösen fogyasztotta el a megfáradt, de jókedvű csapat” – írták.

A kezdeményezés eredményeképpen egy a közösség központi terének szánt üresen álló impozáns ingatlan újra életre kelt, visszakapva eredeti rendeltetését. Ennek a folyamatnak következő lépése a folyó év október 7-én megszervezésre kerülő szüreti bál lesz, amikor is hosszú idő után ismét ebben az épületben elevenítenek fel egy régi magyar hagyományt Biharpüspökiben, amely színmagyar települést 1956-ban csatolták közigazgatásilag Nagyváradhoz, azóta nagyjából össze is nőtt a várossal, bár falusias kinézetét, jellegét máig őrzi.

A Bocskai István közösségi ház a tervek szerint továbbra is a helyi lakosok rendelkezésére áll majd, és minden civil, közösségi és kulturális célra felhasználható lesz, ebben az Érmelléki Gazdák Egyesületének partnerségére és segítségére mindenki számíthat.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hármas esemény a kézdivásárhelyi Vigadóban

Következő hír

Megjelent a Kárpát-medencei Lovas Program pályázati felhívása

Related Posts
Total
0
Megosztás