Katonák és ügynökök ezrei kapnak luxusnyugdíjat Romániában

Az emberek igazságérzetét mélyen sértő különbségek vannak a nyugdíjak között Romániában, és ez uniós szinten is köztudott. Az Európai Bizottság értelmezése szerint például a Védelmi Minisztérium indokolatlanul folyósít speciális, több tízezer lejes nyugdíjakat.

Nicolae Ciucă kormányfő nemrég annak kapcsán, hogy az országos helyreállítási terv keretében nyugdíjreformot sürget az Európai Unió, kijelentette, hogy a kvietált katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak. Ez azért is számít ordító arcátlanságnak, mert ő maga is érintett: az aktív szolgálatból visszavonult tartalékos tábornokként 2021-ben 215 880 lej nyugdíjat kapott, havi szinten közel 20 ezer lejt. Ehhez jött még a miniszterelnökként kapott havi bruttó 27 ezer lejes fizetése.

A tárca nyugdíjpénztárának a tájékoztatásából kiderül, hogy a doktori disszertációját is plagizált miniszterelnök állítása nem felel meg a valóságnak: igenis kétféle nyugdíjat kapnak a katonák és a titkosszolgálati ügynökök. Jelenleg összesen a Védelmi Tárca 82 197 volt alkalmazottjának folyósítanak nyugdíjat. Közülük kb. 67 500 személy „normális” szolgálati nyugdíjat kap (ami amúgy magasabb a civilekénél), a fennmaradó közel 15 ezer pedig speciális nyugdíjat. Ez utóbbiakat a haszonélvezőik nem a befizetéseik alapján kapják, közpénzből finanszírozzák őket.

A tíz legnagyobb különnyugdíjat kivétel nélkül katonai bíróságok és ügyészségek egykori munkatársai kapják, vagyis olyan emberek, akik soha nem veszélyeztették az életüket és a testi épségüket amiatt, hogy a hadsereg szolgálatában álltak. A legnagyobb katonai speciális nyugdíj havi 42 666 lej, a tizedik pedig 34 863 lej. Ennyit egy egész év alatta nem kap egy átlagos romániai nyugdíjas…

Múlt évben a román Védelmi Minisztérium 3,937 milliárd lejt költött nyugdíjakra. Július 1-én 4190 lej volt a Védelmi Minisztérium korábbi alkalmazottainak folyósított korhatáros nyugdíjak átlagos értéke, míg a korkedvezményeseké 3990 lej. A tárca nyugdíjasai közé nem csupán a nyugállományú katonák tartoznak, hanem a titkosszolgálatok volt munkatársai is.

 

 

Total
78
Megosztás
Total
78
Megosztás