Komolytalan büntetések kampánycsendsértésért

Egyenként 5000 lejre (alig ezer euróra) bírságolta meg ma a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea Plus és az Antena 3 CNN hírtelevíziót a választási időszakra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

A hatóság közleménye szerint a Realitatea Plus vasárnap, a voksolás napján a déli órákban a választásokról szóló élő adásában felvételről sugározta Dorin Iacobnak, a Jobboldali Alternatíva főpolgármester-jelöltjének anyagát, amelyben a politikus kijelentette, hogy „egy erős Romániára szavaz, amelyből eltűnik a párhuzamos állam maffiája”.

A CNA mai ülésén a testület egyik tagja, Mircea Toma megállapította, hogy a hírtelevízió ezzel szabálysértő módon az egyik jelölt politikai üzenetét népszerűsítette a választások napján, és 5000 lejes bírság kiszabását javasolta. A CNA tagjai ezt egyöntetűen megszavazták.

Az Antena 3 CNN csatornát azért bírságolták a nevetségesnek mondható 5000 lejre – szintén Toma javaslatára –, mert az ma egy választási incidensről szóló tudósításában a konfliktusban álló két fél közül csak az egyiknek az álláspontját ismertette.

Az állami hírügynökség közlése szerint este kilenc órakor 50%-os volt a részévétel a romániai helyhatósági és európai parlamenti választásokon. A hazai szavazókörökben 22 óráig lehet leadni a voksokat, az urnákat tehát tudósításunk megjelenése pillanatában zárják, hacsak nem állnak sorok a szavazókörök bejáratánál…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kós Károly műhelye

Következő hír

Elmaradt a politikai földindulás Európában

Related Posts
Total
0
Megosztás