Kós Károly műhelye

Kós Károly valamiképpen mindig a közfigyelem előterébe kerül. Rendkívül sokoldalú, gazdag munkássága életünk szinte minden vonatkozásában például szolgálhat az utána jövőknek. Születésének 140. évfordulója is jó alkalom volt életműve felidézésére.

A budapesti Műcsarnokban május 24-én nyílt meg a fenti címet viselő átfogó kiállítás. Jelenleg kétségtelenül ez a magyar főváros egyik legvonzóbb és legeredetibb tárlata. Kurátora a marosvásárhelyiek, erdélyiek jó ismerőse, ANTHONY GALL, aki a Kós-életmű legelhivatottabb, legkitartóbb kutatói, népszerűsítői közé tartozik. Évekkel ezelőtt a marosvásárhelyi Bernády Házban rendezett a Kós Károly-i hagyatékot felmutató, alaposan dokumentált kiállítást. A mostani a Műcsarnok tágas termeiben minden eddiginél gazdagabban, látványosabban kínálja a Kóssal összefüggő számos látni- és tudnivalót. A későbbiekben a Múzsa több fotóval is felvillantja majd, mennyire meglepő és tetszetős, hogy a galériákon mind bennebb haladva egyre több olyasmivel találkozunk, amik eddig valahogy elkerülték a figyelmünket. Az erdélyi néző pedig hatványozottan büszke lehet a látottakra, mert nagyon sok a tárlaton a honi vonatkozás.

Ma Anthony Gall, illetve Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója ajánló soraiból ragadunk ki néhány gondolatot.„A tárlat eredeti tervek, archív fényképek, kortárs ábrázolások és dokumentumok segítségével mutatja be a fiatal építész korai remekműveit. Korabeli publikációk és saját írásai révén a sztánai Varjúvárban született, több műfajt érintő és a közösségszervezéshez is szorosan kapcsolódó víziói és eredményei is megjelennek. A kivételesen gazdag életmű alkotásai felmutatják, hogy Kós Károly szemléletében a táj és a település viszonya valójában a természet és az ember kapcsolatát jelképezi. Munkássága a 20. század elején az utolsó kézműves kísérletek egyikének művészi megfogalmazása, amely ma is érvényes módon arra figyelmeztet, hogy természet és ember nem külön világban létezik: az ember az univerzum szerves része, és saját világát csak a természet tiszteletével tarthatja fenn.” (Anthony Gall)

„A Kós-életmű tervei, rajzai, tárgyai és épületei végre itt látványosan mutatják fel, hogy Kós Károly számára az »erdő és a falu/a természet és az ember« kettős metafora. Kós iskolában, építészetben, irodalomban, társas létben gondolkodott és dolgozott, ilyen szellemi terek vonzották fantáziáját, ezt a toposzt vette célba, ez lett életműve centrumává. És ez az oeuvre identitást teremt ma is. Rendkívül megtisztelő a Háznak és nekem is, hogy az életművet ebben az impozáns léptékben itt a Műcsarnokban mutathatjuk be.” (Szegő György)

A kiállítást szeptember 15-ig lehet megtekinteni.

Nagy Miklós Kund / Népújság 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Könyv a háromszéki hagyományos népi mesterségekről

Következő hír

Komolytalan büntetések kampánycsendsértésért

Related Posts
Total
0
Megosztás