Könyv és társasjáték a diktatúrákról

Debrecenben járt kedden Szilágyi Zsolt nagyváradi politikus, a prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (The Platform of European Memory and Conscience) elnökségi tagja, aki a Partium Házban mutatta be – Magyarországon először – a Platform kiadásában magyar nyelven megjelent, a totalitárius diktatúrákat ismertető, Hogy el ne feledjük című könyvet és a Szökés a vasfüggönyön túlra társasjátékot.

Szilágyi Zsolt – aki jelenleg az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjét vezeti – a rendszerváltás éveitől kezdve a romániai magyar politika élvonalában töltött be vezető tisztségeket, majd 12 évig Tőkés László európai parlamenti képviselő kabinetfőnöke volt Brüsszelben. Megalakulásától, 2011-től máig a prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja elnökségi tagja, amely platform 13 európai ország totalitárius rendszereinek feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja. Ebben a minőségében mutatta be a Partium Házban a platform kiadásában megjelent, Hogy el ne feledjük történelmi olvasókönyvet és a Szökés a vasfüggönyön túlra társasjátékot.

Mint elmondta, a történelmi olvasókönyv a XX. század totalitárius – fasiszta és kommunista – diktatúráit ismerteti meg a fiatalokkal, a társasjáték pedig szórakoztató eszközökkel mutatja be, milyen is volt, hogyan is működött az a bizonyos vasfüggöny, és milyen volt a rendszer, amely működtette. Ez már a kilencedik nyelven megjelent kiadás, a magyar fordítás a Sapientia Egyetemen csíkszeredai karán készült, a nyomtatás Prágában. A kiadványokat elsősorban középiskolásoknak szánták, és abban reménykednek, hogy tanáraik, főleg a történelmet oktatók, könyvtárosok, szülők közvetítésével jutnak el hozzájuk.

A bemutatót követően a közönség kérdéseire válaszolva Szilágyi Zsolt bővebben is ismertette az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja tevékenységét. Elmondta, hogy a szervezet a modernkori Európa történelmében létrejött önkényuralmi rendszerek, a nácizmus, a fasizmus, a sztálinizmus és a totalitárius kommunista rezsimek kialakulásának okait, működésük természetét, az általuk elkövetett bűnöket vizsgálja, valamint az áldozataikra való emlékezést tartja feladatának. Ez a feladat csak látszólag egyértelmű, mert vannak olyan brüsszeli funkcionáriusok, akik csak a fasiszta diktatúrát ismerik, a kommunista rendszerek bűneiről és áldozatairól, esetleg a sztálinizmus kapcsán vesznek tudomást. Ezért volt szükség a platform állásfoglalására például az Európai Történelem Háza kommunista szemléletű és erősen baloldali szemléletű kiállítása, vagy a Lenin-szobor németországi Gelsenkirchen városában tervezett felállítása ügyében.

A debreceni rendezvény befejező részében Szilágyi Zsolt megajándékozta a jelenlévőket egy könyvvel és társasjátékkal, és bejelentette, hogy amennyiben könyvtárak, iskolák igényelnének a kiadványokból, a Partium Ház közvetítésével, a lehetőségekhez mérten eljuttatja azt hozzájuk.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ismét a Békás-szorosért perelnek

Következő hír

Az EMNT kiáll a Kolozsvári Nyilatkozatban foglaltak mellett

Related Posts
Total
0
Megosztás