Köztörvényes elítélt az RMDSZ egyik alpolgármestere

A bihari sajtó adta hírül, hogy a margittai városi bíróság 9 hónap letöltendő szabadságvesztésre, valamint 50 nap közmunkára ítélte Szabó Zoltán Lajost, Kiskereki (Cherechiu) község alpolgármesterét ittas vezetés miatt. Az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

A gépjárművet, melyben az elöljáró, a felesége és egy szomszédja ült 2022. augusztus 14-én, valamivel éjfél után állították meg a székelyhídi rendőrök a 153-as községi út és a 19-es országút kereszteződésénél, a községhez tartozó Asszonyvásár (Tîrgușor) falu kijáratánál. Ittasnak tűnt, megfújatták, és az alkoholszonda 0,92 mg/l légalkoholszintet jelzett. A vérvizsgálat 2,03 ezreléket mutatott ki, egy később vett minta pedig 1,96 ezreléket.

Az RMDSZ alpolgármestere beismerte, hogy az asszonyvásári falunap szervezése közben megivott hat pohár sört és két deci pálinkát. Elmondása szerint azt hitte, hogy a testvére fogja őt hazavinni, de közben annak más dolga akadt, ezért Szabó a volánhoz ült, arra gondolva, hogy a lakhelyére, a közeli Érkeserűbe vezető földútig az országúton megteendő 150 méteres távolságon „úgyse fog történni semmi”. Csakhogy a rendőrök éppen az „útjába akadtak”.

Annak rendje és módja szerint feljelentették. A bírósági eljárás folyamán az amúgy büntetlen előéletű elöljáró állítólag együttműködött a hatóságokkal, ami rendben is van, ám az ügy ott kezdett „büdösödni”, amikor a kisvárosi bíró azt is figyelembe vette, hogy a vádlott felettese, a kiskereki polgármester, továbbá a falubeli lelkész és két civil szervezet (?!) képviselője is kedvezően nyilatkozott róla. Tették ezt annak ellenére, hogy 2017-ben Szabó egyszer már botrányba keveredett, akkor szintén ittasan a csendőrök szeme láttára megütött egy EMNP-s önkormányzati képviselőt az asszonyvásári falunapon. A pertől és a bírósági eljárástól csupán az mentette meg, hogy a sértett a későbbiekben kiegyezett vele, és beérte anyagi jóvátétellel. Az alpolgármester viszonya az itallal egyébként Kiskereki községben köztudomású, az elöljáró nem egy alkalommal jelent meg az elmúlt években nyilvános rendezvényeken alkoholos befolyásoltság alatt – emlékeztetett az Érintő hírportál. Az alpolgármester akkor sem vélte úgy, hogy méltatlanná vált pozíciójára, és az EMNP felszólítása ellenére sem mondott le. Az RMDSZ pedig nem talált nála alkalmasabbat a funkcióra…

Szabó Zoltán Lajos állítja, hogy az ítélet miatt nem kell lemondania a tisztségéről, mert a román büntetőtörvénykönyv 90. cikkelye szerint a felfüggesztett börtönbüntetés mellett minden addigi jogát gyakorolhatja. Az más kérdés, hogy ami törvényes, az nem mindig tisztességes.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ha netán jön pénz az uniótól, akkor felújítják

Következő hír

Itt tart ma „Mária országa”, Magyarország

Related Posts
Total
0
Megosztás