Letartóztattak egy megyei tanácselnököt Romániában

Vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) ma Dumitru Buzatut, a moldvai Vaslui (Vászló) megye tanácsának szocialista elnökét, volt parlamenti képviselőt – írta meg a MTI is.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb, minden vezetőváltást túlélt politikusát pénteken csúszópénz elfogadásán érték tetten: a feljelentőjétől átvett, 1 millió 250 ezer lej (negyedmillió euró, 100 millió forint) készpénzt tartalmazó táskát autója csomagtartójában találták meg az ügyészek. A DNA szerint Buzatu tízszázalékos részesedést követelt egy, a Vaslui Megyei Tanáccsal útjavításra szerződött kolozsvári cég vezetőjétől annak fejében, hogy az elvégzett munkálatokért járó pénzt az általa elnökölt önkormányzat késedelem nélkül kifizesse a vállalkozónak.

Buzatut ma gyorsan kizárták a kormánykoalíció nagyobbik pártjából. A PSD-t jelenleg elnöklő Marcel Ciolacu kormányfő újságíróknak azt mondta: örül, hogy Romániában az igazságszolgálttás független, a bírák és ügyészek döntéseit nem kommentálja. Hozzátette: nem számított erre Buzatu részéről, a politikus tette pedig árt a PSD megítélésének. Kijelentése közfelháborodást keltett, hiszen a román politikai berkekben közismert volt Buzatu korruptsága. Ő a köznyelvben helyi kiskirályként („baron local”) emlegetett politikusok egyike, aki több mint harminc éve Románia legszegényebb megyéjének legbefolyásosabb politikusa. 1992-től 2004-ig a Ion Iliescu volt államfő által alapított – később Szociáldemokrata Párttá vált – Nemzeti Megmentési Front parlamenti képviselője volt, utána pedig a Vaslui megyei tanács élén töltött be alelnöki, később elnöki tisztséget.

Buzatu megütközést keltő kijelentései miatt gyakori szereplőnek számított a román médiában. Liviu Dragnea pártelnöksége idején, 2017-ben, amikor országos tiltakozási hullámot váltott ki a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése, Buzatu azt mondta magáról, hogy ő a PSD „tálib” (fundamentalista) szárnyához tartozik, és az sem érdekli, ha százezer „gyökeret” (semmirekellőt) gyűjtenek össze valahonnan a PSD ellen tüntetni. A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések idején Buzatu megtagadta a védőmaszk viselését, mondván: senki sem bizonyította be, hogy a maszk csodaszer.

Vagyonbevallása szerint Dumitru Buzatu tanácselnöki illetménye és parlamenti különnyugdíja 2022-ben 330 ezer lejt tett ki, azaz közel 28 000 lejt kapott havonta, miközben a havi átlagnyugdíj 1700 lej volt Romániába.

Az őrizetbe vett Vaslui megyei tanácselnök fia, Victor Buzatu ma lemondott a kormányfőtitkárságon betöltött államtitkári tisztségéről, Dumitru Buzatu volt feleségének, Gabriela Crețu PSD-szenátornak, volt EP-képviselőnek pedig felfüggesztették a párttagságát.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás