Letartóztattak két bukaresti főorvost

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék csütörtökön a bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet két korrupcióval gyanúsított főorvosát, akik a vádhatóság szerint hálapénzt vagy egyéb javakat követeltek betegeiktől a műtétekért és az ezekkel kapcsolatos hivatali kötelességeik teljesítésért – közölte az Agerpres hírügynökség. Az ügy hat másik gyanúsítottját – altatóorvosokat és rezidenseket – hatósági felügyelet alá helyezték.

A nyomozóhatóság a szerdán lebonyolított házkutatások nyomán megtalált több tízezer eurónyi készpénzt, valamint az orvosok tulajdonában lévő ingó- és ingatlanvagyont, továbbá a bankszámláikon lévő összegeket lefoglalta. A büntetőeljárás keretében végzett, az utóbbi öt évre kiterjedő pénzügyi vizsgálat mintegy 800 ezer eurós eltérést tárt fel a gyanúsítottak törvényes jövedelme és vagyona között.

Cristian Paleru és Cornel Petreanu Románia legismertebb mellkassebészeinek számítanak, több ezer műtétet végeztek, mindketten tanítanak a bukaresti orvostudományi egyetemen is. A sajtó a betegektől úgy értesült, hogy Paleru az infláció miatt a korábbi 1000 euróról 1200-re növelte idén a műtétekért megkövetelt csúszópénzt, ha pedig a páciensnek nem volt pénze, a dzsekijét kérte el tőle. Petreanunak állítólag nem volt fix tarifája, bármennyivel, akár 400 euróval is megelégedett, az ajándékba kapott drága italokat pedig szülőfaluja kocsmájában értékesítették. A házkutatásnál 50 ezer euró készpénzt foglaltak le tőle az ügyészek.

A hírtelevízió szerint a két sebész főorvos csapatában dolgozó pályakezdő rezidensek és altatóorvosok is részt vettek a hálapénz begyűjtésében, amelyet aztán egymás közt elosztottak.

Csütörtöki sajtóértekezletén Beatrice Mahler, a tüdőgyógyászati intézet igazgatója közölte: hivatali kötelességét teljesítve maga továbbította a feljelentéseket a hatóságoknak, amikor a sajtóban megjelent írások és a betegek írásos panaszai nyomán felmerült a bűncselekmény gyanúja. Mint mondta: a történtek súlyosan károsítják a betegek orvosokba vetett bizalmát, de az intézet elhatárolódik az ilyen magatartástól, és az ott dolgozó többi 94 orvos tevékenységére nem vetül bűncselekmény gyanúja. A kórházigazgató szerint az előzetes letartóztatásba helyezett főorvosok rendes fizetése havi 3000 euróra tehető.

Néhány nappal ezelőtt a vádhatóság Octavian Mazilu sebészorvost, a temesvári kórház volt igazgatóját állította bíróság elé (aki jelenleg Szörényváron kórházmenedzser), miután tavaly két hónap alatt 26 esetben vesztegették meg 100 és 2000 lej közötti „apró összegekkel”.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Aláírásgyűjtés indult Gyergyószentmiklóson

Következő hír

Szenzációs Renoir-kiállítás nyílt a magyar fővárosban

Related Posts
Total
0
Megosztás