Medvék szedik le a cseresznyét Udvarhelyszéken

A Hargita megyei Farcád és Sükő között található híres cseresznyésbe a medvék járnak szüretelni. Ténykedésüket kitört fák, letört ágak jelzik.

Az udvarhelyszéki Felsőboldogfalvához tartozó két település lakói alig mernek kimenni a cseresznyésbe, hogy betakarítsák a terményt, mert a nagyvadak szinte beköltöztek oda. Az elszaporodott medveállomány egyre nagyobb problémát okoz a környéken.

Valamikor a Sükő, illetve Farcád határában megtermő cseresznyével látták el a helyiek a környék piacait, mostanában viszont alig lehet hozzájutni a finom csemegéhez, ugyanis manapság már a medvék lakmároznak belőle.

A helyi sajtó érdeklődésére a gazdák elmondták: a medvék nagyjából este hét-nyolc órakor jelennek meg a farcádi cseresznyésben, és reggel hét-nyolcig tartózkodnak ott, mielőtt visszahúzódnának az erdőbe. Szerintük nappal a terep az embereké lehet, ám érdemes csoportosan odamenni és zajokat kelteni a balesetek elkerülése érdekében. Egyesek úgy gondolják, hogy a fák és a terület gondozásával a probléma mérséklődik, hiszen a folyamatos emberi jelenlét mellett a medvék nem szívesen jönnek majd a cseresznyésbe.

A község vezetősége és a vadásztársulat is tud a problémáról, ők arra várnak, hogy a törvények lehetőséget biztosítsanak a beavatkozásra.

Zsombori Levente polgármester elkeserítőnek nevezte a helyzetet. Mint fogalmazott, mindennapos gondokat jelentenek a nagyvadak a községben, hiszen a gyümölcsfák megrongálása mellett a gazdák jószágaira is rendszerint rátámadnak. A múlt héten egy ló megtámadását jelentette gazdája. Az ügyben folyamatosan egyeztetnek a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársaival, de nehéz felvenni a versenyt a túlszaporodott medvepopulációval a szigorú törvényi szabályozás miatt, ami az állatvédelemnek előnyt biztosít Romániában az „embervédelemmel” szemben. Pillanatnyilag azt várják, hogy a Hivatalos Közlönyben is megjelenjen a parlament által nemrég megszavazott törvény, amely a települések külterületein is lehetővé teszi a medvék egyszerűsített kilövését.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás