Megjelent a márciusi Várad

A VÁRAD című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 22. évfolyamának idei 3., márciusi lapszáma új sorozatot indít Restitutio in integrum címmel, amelyben már-már elfeledett, ritkán hallott-közölt szerzőket, műveket igyekszik előtérbe hozni a szerkesztőség. Áprily Lajos Ének a Küküllőhöz című poémájával debütál a rovat. A szám további költői: Eszteró István, Kaiser László, Fábián Judit és Béres Vivien Beatrix.

Pataki Tamás Ügyfon című történelmi novellájának Szent Imre herceg a központi alakja, Domonkos László karcolatának pedig Kapitán Tuskes. Szintén novellával jelentkezik Tóth Ágnes (Tavaszi túra) és Sztaskó Richard (Mindegy, merre), míg Szentpáli-Gavallér Zsuzsa és Kovács-Széles Andrea rövidprózákat kínálnak az olvasóknak.

Bölöni Domokos marosvásárhelyi író, újságíró, szerkesztő Szentgyörgyi Lászlónak adott egy kimondottan érdekes életinterjút Tíz ujjal is lehet zongorázni címmel, megfejelve egyik friss glosszájával.

Balázs Géza az immár többkötetes fiatal nagyváradi írót, Bökös Borbálát ajánlja az olvasók figyelmébe, különös tekintettel a szerző A Sárkányos Rend című regényfüzérére, amelynek A sárkánygyík ébredése című első könyve a recenzens szerint „felfogható egy 15. századi Várad-regénynek, nem nagy túlzással az Egri csillagok váradi megfelelőjének”.

Művészettörténeti tanulmány Zuh Deodáth tollából olvasható a folyóiratban Építészeti gondolkodás a bútortervezésben (a nagyváradi Darvas-ház új ebédlőbútorának esete) címmel. Farkas László ezúttal a váradi strand építéstörténetéhez szolgál érdekes adalékokkal a két világháború közötti sajtóból merítve. Tóth Gábor zenetörténeti írásában három, 18–19. századi ibériai komponistát mutat be.

Szombati-Gille Tamás Cannes dobogóján – Egy váradi színésznő új horizontjai című portrériportjának Pitz Melinda az „alanya”, míg Tóth Hajnal Az örök bonviván című írásának a néhai Gulácsy Albert. Lencar Péter ezúttal A sziget szellemei című brit filmről ír, Fried Noémi Lujza pedig Stephen King tavalyelőtt magyarul Az írásról – Értekezés a mesterségről címmel megjelent könyvéről. Továbbra is megtalálható a folyóiratban Barabás Zsuzsa keresztrejtvénye, valamint a Régen és most című helytörténeti anziksz a hátlapon. A márciusi Váradot Vassy Erzsébet munkái illusztrálják.

A folyóirat egyelőre a nagyváradi újságosbódékban, könyvesboltokban, továbbá a margittai könyvüzletben vásárolható meg. Előfizethető 3 hónapra 25 lejért, 6 hónapra 50 lejért, 1 évre 100 lejért a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár pénztárában készpénzzel vagy postán pénzesutalvánnyal (mandat poştal) az „Abonament Várad” megjegyzésnek a feltüntetésével: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea; CUI 4687188; Cod IBAN: RO66TREZ07621G330800XXXX, Trezoreria Oradea. Az előfizetők a lapot postán kapják meg, ezért a pontos nevet és lakcímet tudatni kell a szerkesztőséggel személyesen, telefonon vagy elektronikus postán a következő elérhetőségeken: Nagyvárad, Armatei Române utca 1/A, C épület, II. em. 7. ajtó; telefon: 0259/431–257, 116-os mellék; 0771/ 269–647; postacím: 410087 Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A, corp C; e-mail: varadszerkesztoseg@gmail.com, bibliobihor@yahoo.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A román állam külföldi celebeket veszteget meg?

Következő hír

Határokon túli kulturális egypártrendszer

Related Posts
Total
0
Megosztás