Megkezdődtek a Partiumi Magyar Napok Szatmárnémetiben

A ,,nulladik” napra várták az érdeklődőket tegnap a 22. Partiumi Magyar Napok szervezői Szatmárnémetiben. A rendezvénysorozat idei kiadására gazdag sportprogramot is beiktattak.

In memoriam Szatmári Ágnes címmel a nemrég elhunyt festőművész, díszlet- és jelmeztervező munkáiból nyílt kiállítás szerdán délután a Partiumi Magyar Napok ,,nulladik” napján. A kiállításon megtekinthetők a Művészeti Múzeum tulajdonában lévő alkotások, de a család által hozott festmények és személyes tárgyak is. A retrospektív kiállítás tisztelgés a művész előtt, aki élete jelentős részét Szatmárnémeti kulturális élete gazdagításának szentelte. Az Északi Színházban eltöltött 30 év mellett termékeny festő is volt, számos munkája lelhető fel szerte a városban. A kiállításmegnyitót követően a FOURever kvartett – Alkonyi variációk. A klasszikustól a rockig című koncertjét hallgathatta a közönség, ugyancsak a Szépművészeti Múzeumban.

A csütörtöki nap bábszínházzal indul a Tűzoltótoronyban, és szintén délelőtt sor kerül a partiumi fiatal orvosok találkozójára. A rétegtalálkozó igénye 2012-ben született meg, és azóta évi rendszerességgel megszervezik. 18 órától a színházban lép fel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, az estét Bikini-koncert zárja.

A szintén bábszínházzal indító pénteki napon megnyitják a kétnapos Szatmári Termékek vásárát. Napközben lesz íjászbemutató, kutyasimogató, sportkvíz. Az érdeklődők történelmi előadást és dokumentumfilmet tekinthetnek meg Szent István koráról, és este 20 órától kerül sor a II. Partiumi kupa megnyitójára. Este a Kossuth-kertben a magyarországi Parno Graszt cigányzenekar koncertje várja a szórakozni vágyókat.

Szombat délelőtt a szatmári vadászok vadételfőző versenyét rendezik meg. Délelőtt szervezik meg a Romász János Emléktornát és a kerékpáros ügyességi versenyt, és nem maradnak el a kézművesfoglalkozások sem. A szombati programkavalkádból érdemes még kiemelni a délutáni néptáncgálát és az esti Ossian-koncertet.

A 22. Partiumi Magyar Napok zárónapja a sportkedvelők számára félmaratonnal indul, amit a Kossuth-kertben követnek kulturális programok. Vasárnap 11 órától ünnepi szentmisére és koszorúzásra kerül sor Szent István király szobránál. Folytatódik a szombaton elkezdődött helyi bor- és pálinkatermelők vására, este pedig a Knock Out, Sun City Brass és a Nox fellépése zárja a négynapos rendezvénysorozatot. Részletek a Partiuminapok.ro honlapon.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy magyar nő két évet élt együtt halott édesanyjával

Következő hír

Nagyon érzékenyen érinthette a Soros-médiát az újjászervezés

Related Posts
Total
0
Megosztás