Megünnepelték a győzelem napját Moszkvában

Május 9-e, a Győzelem Napja az egyik legfontosabb orosz nemzeti ünnep, mely tradicionálisan hatalmas katonai parádéval kerül megünneplésre. A második világháború európai harcainak lezárására emlékező rendezvénysorozatot idén is megtartották a moszkvai Vörös Téren, a felvonulás előtt Vlagyimir Putyin orosz államfő is tartott egy rövid beszédet.

Felszólalása rendhagyó módon mellőzte az erős kijelentéseket, és új témákat sem vett elő: az elnök ismét elmondta, hogy a Nyugat egész Oroszország ellen folytat háborút, és megfeledkezik arról, hogy a Szovjetunió döntő szerepet játszott a náci Németország legyőzésében. „Úgy gondoljuk, hogy a felsőbbrendűség minden ideológiája eredendően visszataszító, bűnös és halálos. A nyugati globalista elitek azonban még mindig a kizárólagosságukról beszélnek, egymás ellen uszítják az embereket és megosztják a társadalmakat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, ruszofóbiát és agresszív nacionalizmust szítanak, lerombolják a családot és a hagyományos értékeket, amelyek az embert emberré teszik” – mondta Vlagyimir Putyin. Hozzátette: mindezt azért teszik, hogy továbbra is diktálhassanak, ráerőltethessék akaratukat, jogaikat, szabályaikat, valójában a rablás, az erőszak és az elnyomás rendszerét a népekre.

Az orosz elnök ezt követően elmondta, hogy büszkének kell lenni a hazát védő harcosokra, akik az ukrajnai különleges katonai műveletben részt vesznek. „új hadjáratot készítettek elő Oroszország ellen, akik ehhez neonáci söpredéket gyűjtöttek össze a világ minden tájáról” – fogalmazott. Szerinte az ukrán nép egy bűnöző rezsim túsza lett, a kegyetlen és öncélú terveik alku tárgyává váltak. Majd egyperces néma csenddel emlékeztek a „nagy honvédő háború” áldozataira.

A korábbi jelentésekkel ellentétben az ünnepségen a Független Államok Közösségének több vezetője, így a fehérorosz, a kazah, az üzbég elnök is részt vett.

Putyin elnök beszéde, valamint az orosz himnusz után megindult a katonai parádé, mely minden bizonnyal az elmúlt évek legkisebb ilyen ünnepsége volt.

Friss hír, hogy egy, az Euromajdan nevű anarchista szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló agresszív csoport megakadályozta a lengyel fővárosban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A kutyát csak elverni lehet a húsosfazéktól

Következő hír

Hálaadás a megújult sövényfalvi református templomért és parókiáért

Related Posts
Total
0
Megosztás