Nem szabad feladni célként a magyar autonómiát

Az autonómiát mint célt nem szabad feladni, mert ha megtesszük, akkor ez is veszélyezteti a nemzeti közösségeink megmaradását – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Ma pedig a torockói Duna-napon mondott ünnepi beszédében azt mondta, hogy bármilyen nehézség ellenére összeköti a Kárpát-medencei magyarokat a közös kultúrájuk, közös történelmük, közös anyanyelvük és szokásaik.

Mint köztudott, június 4-én az 1920-as trianoni békediktátum aláírására emlékezik a világ magyarsága. Alapvetően gyásznap ez a nap. Ennek ellenére az évforduló 2010-ben a nemzeti összetartozás napja elnevezést kapta egy országgyűlési határozattal. Ezzel az is volt a cél, hogy a magyarság ne csupán fájdalmasan emlékezzen az igaztalan döntésre, hanem fogjon össze és abból merítsen erőt. Végbement mára a szemléletváltás? – tették fel az államtitkárnak a kérdést.

„Amíg magyar él, mindig emlékeznünk kell a trianoni békediktátumra. Azzal, hogy a nemzeti összetartozás napjává is tettük június 4-ét, nem azt mondtuk, hogy ne emlékezzünk a történelmünkre és a múltunkra. Tizenhárom év távlatából már elmondhatom, hogy 2010-ben heves viták előzték meg a határozatot. Többen kételkedtek abban, hogy jó döntés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítani június 4-ét, magam is morfondíroztam ezen akkoriban. Az eltelt 13 év azonban azt igazolta, hogy helyes lépés volt megteremteni az összetartozást erősítő nemzeti emléknapot, hiszen nemcsak a történelmi sérelmeinkre, a múltunkra kell emlékeznünk, hanem erőt kell merítenünk abból, hogy számtalan dolog van, ami minden nehézség ellenére összeköt bennünket. A magyar nemzetnek ez ma már az összetartozás ünnepe. S ezekre mi, magyarok büszkék lehetünk szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon – jelentette ki a Potápi Árpád János.

Mindenki így érez? – kérdezték ezután tőle, mire így reagált: „A nemzetben való gondolkodás továbbra is a nemzeti oldal számára alapvető, a baloldalon semmi sem változott, ma is ugyanaz a Gyurcsány Ferenc irányítja őket, aki kormányzása alatt gyűlöletkampányt folytatott a külhoni magyarok ellen, és elárult minden nemzeti érdeket. A baloldalt ma is külföldről pénzelik, a guruló dollárokért cserébe ma még erősebben a nemzeti érdekek ellen dolgoznak: háborúpártiak, bevándorláspártiak, genderpártiak és a magyar nemzet értékeit, kultúráját nem tartják sokra.”

A nemzetpolitikai államtitkárt emlékeztették, hogy az egyik, nemzetmegtartó cél 1990 óta a határokon túli magyar közösségek számára az autonómia és annak különböző fokozatai, ám kevés haladást történt. „Az autonómia csak akkor tud megvalósulni, ha egy adott közösség mindent megtesz annak érdekében, hogy azt elérje. A küzdelmet a közösségnek kell végigvinnie, amihez persze szükség van a magyarországi politika és közvélemény támogatására, sőt, befogadó európai környezetre is” – reagált Potápi, majd így folytatta: „Az önrendelkezés leginkább a Vajdaságban valósult meg, noha a magyarságnak ott sincs területi, csak kulturális autonómiája. A többi területen sokkal rosszabb a helyzet, de szerencsére többfelé működnek olyan intézmények, amelyek jelentős jogokkal bírnak. Ezek az intézmények tulajdonképpen az autonómia előfutárai. Önálló magyar intézményrendszerünk, felsőoktatásunk van, számos települési és megyei önkormányzat élén áll magyar vezető, több helyen bent vagyunk a törvényhozásban. Ez is egyfajta autonómia, még ha nem is olyan, amelyet el szeretnénk érni. Azt érezzük viszont, hogy az autonómiatörekvések most, 2023-ban nem azon a fordulatszámon pörögnek, amely a közeljövőben meghozhatja a sikert. Ennek persze a legtöbb esetben belpolitikai okai vannak az egyes utódállamokban, kiváltképp Kárpátalján, ahol a magyarság kollektív jogait elvették.” Végül leszögezte: az autonómiát mint célt nem szabad feladni, mert ha megtesszük, akkor ez is veszélyezteti a nemzeti közösségeink megmaradását.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A szocik szerint Magyarországon mindenki hülye

Következő hír

Ezek a cégek évtizedeken át tudatosan mérgezik az embereket

Related Posts
Total
0
Megosztás