Nem tetszik a románoknak, ahogy Magyarország Romániához viszonyul

A románok többsége azt szeretné, hogy országa az Európai Unióban maradjon, ugyanakkor elutasítja a globalizmust, inkább szuverenista nézeteket vall – derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn ismertette a G4Media.ro hírportál. Az Avangarde közvélemény-kutató intézet szeptember végén végzett felmérése szerint a megkérdezettek hetven százaléka az unióban maradást választaná, ha felmerülne Románia távozásának kérdése az EU-ból, és csak kilenc százaléka támogatná a kilépést.

Másfelől, ha az Amerikai Egyesült Államokkal kötött partnerség és az uniós tagság közül kellene választania, a megkérdezettek 36 százaléka Amerikát, 35 százaléka az EU-t részesítené előnyben, 26 százalékuk pedig azt mondta, nem tudja megítélni, mi lenne helyesebb.

A felmérés résztvevőit megkérdezték, jó vagy rossz véleményük van-e arról, ahogy néhány megnevezett ország (illetve az unió) viselkedik Romániával szemben. A rangsorban Moldova hozzáállását értékelték pozitívnak legtöbben (53 százalék) és Oroszországét a legkevesebben (négy százalék). Az Egyesült Államok Romániához viszonyulásáról 49, az Európai Unióéról 48, Nagy Britanniáéról 44, Franciaországéról 41, Németországéról 40, Lengyelországéról 35, Ukrajnáéról 33, Hollandiáéról 25, Kínáéról 24, Magyarországéról csak 13 százalékuknak van jó véleménye.

Ha választaniuk kellene, hogy Románia Oroszországhoz vagy Kínához közeledjen-e, a válaszadók hét százaléka előbbit, 31 százalékuk utóbbit támogatná, 48 százalékuk pedig nem tudja megítélni.

Arra a kérdésre, hogy Romániának globalista vagy szuverenista politikát kellene-e folytatnia, 16 százalék előbbit, 61 százalék utóbbit részesítette előnyben, ha pedig nekik kellene választaniuk a volt és a jelenlegi amerikai elnök közül, 28 százalékuk Donald Trumpra, 22 százalékuk pedig Joe Bidenre adná voksát, a többiek nem tudták eldönteni vagy nem válaszoltak.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Puccskísérlet zajlott Magyarországon idén tavasszal?

Következő hír

Lezajlott a Szent Imréről elnevezett települések találkozója

Related Posts
Total
0
Megosztás