Lezajlott a Szent Imréről elnevezett települések találkozója

Kárpát-medence tíz, Szent Imre herceg nevét viselő településének 73 küldötte találkozott pénteken a Népfőiskolán, hogy a hétvégén beszámoljanak a legutóbbi találkozó óta a településükön elért eredményeikről, bemutassák egymásnak településük értékeit. A Kárpát-medencei Szent Imre települések találkozóját immár tizenötödik alkalommal szervezték meg, a jubileumi találkozót ezúttal Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, 2022. szeptember 30. és október 2. között tartották.

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, az elmúlt esztendők eseményei közül felelevenítette a kezdeteket, a Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság megalakítását Szili Katalinnal, majd megjegyezte: azóta minden Szent Imre nevét viselő településen már áll az a Szent Imre bronz mellszobor, amelyet annak idején elterveztek, amikor Árpád-házi Szent Imre születésének 1000. évfordulója alkalmából megalkották e közösséget.

Madari Róbert, Lakitelek polgármestere köszöntőjében beszélt a Tőserdő kiemelkedő szépségű környezetéről, a Lakiteleken tervezett turisztikai fejlesztésekről és a községen található civil szervezetekről, közösségekről, amelyek meghatározzák a település életét.

A találkozó résztvevői ezt követően kiállítást tekinthettek meg a Szent Imre nevét viselő települések helyi értékeiből. A delegáció tagjai beszámolót tartottak településük történéseiről, majd körsétán vehettek részt a Hungarikum Ligetben, ahol megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézetet, a Footgolf pályát, a Gabriella Gyógyfürdőt és a Gyarmati Dezső Tanuszodát, amelyeket a hétvége folyamán ki is próbálhatnak majd, valamint szombaton a program része lesz a Hungarikum Kiállítóház és a Kácsor-tanya megtekintése is.

Vasárnap Lakiteleken a szentmise után közösen megkoszorúzzák a plébánia előtt található Szent Imre bronz mellszobrát, majd visszatérve a Népfőiskolára alkalmuk nyílik a Bibliaházban a soron következő mondat másolására.

A Kárpát-medencei Szent Imre települések találkozójáról

Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kezdeményezésére 2007-ben, Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatra került sor az Árpád-házi királyfi, Szent Imre nevét viselő településeken. Az Országgyűlés alelnökének szervezésében tíz település talált egymásra. A településeken a Népfőiskola Alapítvány ajándékaként, Szent Imre herceget ábrázoló bronz mellszobrot állítottak fel, amelyet Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspár készített. 2007 óta évente más-más Szent Imre nevét viselő településen szerveznek találkozókat, ahol beszámolnak egymásnak településükön történt változásokról és az elmúlt esztendőben elért eredményekről.

A találkozón a határon túlról, Erdélyből: a Bihar megyei Hegyközszentimre, a Hargita megyei Csíkszentimre, valamint Székelyudvarhely (az erdélyi városnak egy része a középkorban – külön faluként – Szent Imre nevét viselte), a Maros megyei Nyárádszentimre, Magyarországról a Bács-Kiskun megyei Imrehegy és Soltszentimre, Budapestről Pestszentimre, a Heves megyei Mátraszentimre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre és a Veszprém megyei Szentimrefalva települések képviselői vesznek részt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem tetszik a románoknak, ahogy Magyarország Romániához viszonyul

Következő hír

Jövő-menő társaság

Related Posts
Total
0
Megosztás