Nőtt a koronavírusos esetek száma Romániában

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a parlamentben nyilatkozva közölte, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak a balkáni országban. Ez szerinte jelentős szám, amely miatt tanácskozást is összehívott a kórházak és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel.

Kijelentette ugyanakkor, hogy körülbelül két hét múlva a koronavírusos esetek száma csökkeni fog – nem tudni, ezt mire alapozza –, ezért a védőmaszk viselését nem teszik újra kötelezővé.

Rafila elmondta, hogy a kórházakban elegendő ágy van a Covid-betegek kezelésére. A helyzetet szerinte megkönnyíti, hogy a jelenleg terjedő koronavírus-mutációk nem okoznak súlyos megbetegedését, illetve a lakosságban is kialakult egyfajta immunitás. A krónikus betegek figyelmét viszont felhívta arra, hogy tünetek esetén mielőbb forduljanak a háziorvosukhoz.

A koronavírus mutációira kifejlesztett, hazai készletekben lévő oltásról a miniszter elmondta, hogy vakcinát főként a társbetegségekben szenvedő személyeknek ajánlják. Hozzátette: mivel az oltásból kevés fogy, a minisztérium azt fontolgatja, hogy tegyék hozzáférhetővé a patikákban is.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás