Orbán Viktor megjárta Bukarestet

A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország, a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtt Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának. „Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték” – mondta.

Orbán Viktor kiemelte, a mostani európai helyzet olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa. Háború van a szomszédunkban, van egy súlyos energiaválság – amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is –, közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció, az európai vezetők úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot, és ráadásul az Egyesült Államokban soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette kezdetét – sorolta.

Mindez azt jelenti, hogy véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserében nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum – mutatott rá.

Hangoztatta: ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás. Az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, és gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Grúziát. Kapacitása eléri az ezer megawattot.

A szerződést Orbán Viktor mellett Nicolae Ciucă román kormányfő, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök írta alá Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelenlétében.

A magyar miniszterelnök felszólalásában méltatta, hogy az EU az elmúlt időszakban sok figyelmet fordított Azerbajdzsánra, fejlesztette az együttműködést, és az azerbajdzsáni államfő is nyitott volt együttműködésre. „Én is több mint egy évtizede tapasztalom azt, hogy Azerbajdzsánra mint megbízható partnerre mindig számíthat az Európai Unió” – jelentette ki.

Orbán Viktor megemlítette azt is, hogy nyolc év után érkezett újra Bukarestbe, és hatalmas fejlődést tapasztalt, amely meglátása szerint indokolttá tette Románia tagságát a schengeni övezetben. „De a minap az EU-ban még hibás döntést hoztunk – emlékeztetett –, és ezt korrigálni kell, Romániát fel kell venni a szabad mozgást biztosító övezetbe.” A kormányfő biztosította a szombati rendezvényt irányító Klaus Iohannis román elnököt, hogy Bukarest ebben számíthat Magyarországra.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Világszerte egyre aggasztóbb a keresztények helyzete

Következő hír

Brüsszel milliókat fizet a magyar baloldali propagandalapoknak

Related Posts
Total
0
Megosztás