Világszerte egyre aggasztóbb a keresztények helyzete

A keresztényüldözés a legmagasabb szintet érte el és egyre több hívőt érint világszerte azóta, hogy az Open Doors Világfigyelő listája csaknem harminc évvel ezelőtt elindult. A szervezet szerint legalább 360 millió keresztényt üldöznek és diszkriminálnak világszerte – írja a V4NA hírügynökség.

Az afganisztáni tálib hatalomátvétel a világ minden táján a címlapokra került, de messze nem ők az egyetlen szélsőséges erőszakos csoport, amely a keresztényeket és más vallási kisebbségeket veszi célba. Győzelmük megerősítette Pakisztán iszlám fegyvereseit, és más régiókban, más országokban is felbátoríthatja a dzsihadista csoportokat. Ez a fő oka annak, hogy a közép-afrikai Niger például 21 helyet ugrott előre, és az iszlám fegyveresek támadássorozata után újra bekerült a Világfigyelő lista első ötven országa közé.

Az Open Doors szerint a nigeri hívők mellett a keresztények Afrika egész szubszaharai részén az iszlám militánsok szélsőséges és egyre növekvő erőszakával szembesülnek. Ez különösen súlyos a Nigerrel szomszédos Nigériában, ahol több keresztényt ölnek meg hitük miatt, mint a világ többi részén együttvéve, de a keresztényeknek Mozambikban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban (volt Zaire), a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban, Kamerunban és Burkina Fasóban (volt Felső-Volta) is szélsőséges erőszakkal kell szembenézniük.

Még az Open Doors ötvenes listáján kívül eső országokban is – mint például Dél-Szudán, Tanzánia és Uganda – szörnyű erőszakot követnek el a keresztények ellen, a probléma a világ más tájait is érinti, például Latin-Amerikát: Kubában a társadalmi igazságosság mellett felszólaló egyházi vezetőket letartóztatják, megkínozzák és megbírságolják, Nicaraguában és Venezuelában a hatóságok templomokat zártak be, valamint rágalomhadjáratot indítottak a keresztények ellen.

És ez nem csak a kommunista világ maradványait érinti: olyan különböző országok, mint a dél-ázsiai Srí Lanka, Mianmar és Malajzia mind szigorították a korlátozásokat. Az Open Doors szerint mindezt kínai mintára teszik.

Ha összességében nézzük az adatokat, akkor a fent említett, 360 milliós szám mellett megdöbbentő az is, hogy tavaly 5898 keresztényt meggyilkoltak a hitük miatt, 6175 hívőt letartóztattak, elítéltek vagy bírósági eljárás nélkül bebörtönöztek, 3829-et pedig elraboltak. Az osztrák nemzeti tanácsban (a parlament alsóházában) is téma volt az Open Doors megdöbbentő tanulmánya. Susanne Fürst, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) emberi jogokkal foglalkozó szakpolitikusa felhívta a figyelmet arra, hogy sürgősen cselekedni kell a keresztények védelmében, továbbá határozott fellépésre szólított fel a keresztények világméretű üldözése ellen. „Kifejezetten foglalkozni kívánunk a keresztényüldözéssel, már csak annak fényében is, hogy Afganisztánnal, Szomáliával, Líbiával, Eritreával, Nigériával, Iránnal és Pakisztánnal együtt több ország a keresztények számára is a legrosszabb helyek közé tartozik, ahonnan viszont számos – többnyire muszlim vallású – illegális bevándorló érkezik hozzánk” – jelentette ki Susanne Fürst.

Magyarán: a keresztényellenesség a keletről és délről érkező migránsáradattal lopakodik be Európába. Egyebek mellett Románián és Bulgárián keresztül, ezért is volt indokolt e két állam schengeni csatlakozásának elodázása mindaddig, amíg az EU külső határait nem őrzik megfelelően.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Összefoglaló: Temesvár 33. – Visszatekintés a kezdetekre

Következő hír

Orbán Viktor megjárta Bukarestet

Related Posts
Total
0
Megosztás