Papok és politikusok találkoztak Krasznán

„A Királyhágómelléki Református Egyházkerület közéleti fórumot szervezett a szilágysági Krasznán, ahol református lelkipásztorok és választott elöljárók vettek részt” – adta hírül az RMDSZ központi szócsöve, a Maszol.ro, a már megszokott nyelvtani hibával. (Ugyanis az „amelyen” a helyes, nem az „ahol”.)

Ha hinni lehet a dagályos, semmitmondó beszámolónak, a „dzsemborit” a KREK kezdeményezte és szervezte, bár az utóbbi években maga az RMDSZ volt az, amelyik igyekezett rátelepedni a történelmi magyar egyházakra, több-kevesebb sikerrel vonva be azokat az érdekszférájába. Különösen választási években, azokat megelőzően szaporodnak meg a magyar párt „informális találkozói” az egyházi vezetőkkel, az ezekről szóló közlemények szinte kivétel nélkül azt sugallják, hogy a politikusok kíváncsiak a papok és gondnokok véleményére, meglátásaira, hogy aztán szinte mindig kiderüljön: a pártaktivisták mutatnak utat és fogalmaznak meg elvárásokat (főként a kampányt és a szavazást illetően) az egyházak képviselői felé.

A pártsajtó szerint a krasznai találkozó fő témája a 2022-es népszámlálás kiértékelése volt. Ennek összefoglalója: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint fogyott a romániai magyarság, de „a több mint egymillió magyar ember életerős közösséget alkot, mely képes értéket teremteni, jövőt tervezni, építeni, ezért nem szabad elkeseredni”. A párt immár három évtizede sajátítja ki az erdélyi magyarság politikai képviseletét és viszi bele azt különböző hatalmi játszmákba, ezalatt szinte megfeleződött a nemzeti közösség létszáma. Ám ők, a politikusok „az elmúlt 33 évben jól végezték munkájukat”…

Noha a krasznai fórumon részt vevő RMDSZ-politikusok kimondottan választási kortesbeszédeket tartottak, a tanácskozás végén mégis egy visszafogott, elvi szintű nyilatkozatot fogadtak el: ,,Mi, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közéleti fórumán résztvevő lelkipásztorok és politikusok, egyházi és világi elöljárók, a 2022-es népszámlálási adatok eredményét szem előtt tartva szükségesnek érezzük hangsúlyozni, hogy erdélyi-partiumi magyarságunk csakis akkor maradhat meg szülőföldjén önazonosságát megőrizve, ha összefogunk, egymás tevékenységét szüntelenül erősítjük és támogatjuk. Ennek fényében arra buzdítjuk híveinket, hogy őrizzék meg közösségeink érdekérvényesítő erejét, a szavazófülkében mindenkor támogatva azokat, akik népünk javát szolgálják.”

A vita épp azon van a romániai magyar közösségen belül, hogy kik szolgálják „népünk javát”. Ugyanis egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek szerint a polgárok voksaiért versengő politikusok elsöprő hányada inkább csak párt- és klikkérdekeket, nem kevesen pedig kimondottan önérdeket szolgálnak.

R. B. M.

 

Fotók: Maszol.ro
Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás