Polgári műhelytábor előzte meg a marosvécsi kastélynapot

Pénteken és szombaton az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt tisztségviselői és munkatársai a marosvécsi Kemény-kastélyban tartották meg műhelytáborukat, mely nemcsak – a járvány utáni – újbóli találkozás lehetőségét és a jövőbeli feladatok megvitatását kínálta, de egybeesett az V. Marosvécsi Kastélynappal, valamint a kastélykertben található, felújított Helikon-asztal ünnepélyes átadásával is.

A Kemény Auguszta Egyesület szervezésében október 15-én, szombaton ötödik alkalommal tartottak kastélynapot a marosvécsi Kemény-kastélyban. A program Barabás Dénes fotóiból nyílt kiállítással kezdődött, majd Kemény János és családja címmel tartottak vetítés. Délben a Maros Művészegyüttes kalotaszegi viseleteiből nyílt kiállítás, fellépett a Boróka néptáncegyüttes. Ezt követően marosvásárhelyi zeneiskolások adták elő klasszikus zenei műsorukat, majd bemutatták a Barabássy család monográfiáját.

Délután a felújított Helikon-asztal átadásával folytatódik a rendezvény, megemlékező és avató beszédet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. A legendás kőasztalra az emlékezés és a tisztelet koszorúját a püspök mellett az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István, valamint a Kemény-örökösek, az önkormányzat, a református egyház és a csíkszeredai magyar konzulátus képviselője helyezte el.

Az újraavatás után kulturális program következett az udvarhelyi Boróka együttes, a Bíborka néptáncegyüttes és Kilyén Ilka színművésznő közreműködésével. Megnyitották a Tamási Áron-kiállítást, Kilyén Ilka és lánya, Ritziu Ilka Krisztina előadták Tamási-emlékműsorukat. A kastélynapon gyermekprogramokra, tematikus sétákra, illetve filmvetítésekre is sort kerítettek.

Az EMNT Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből idézünk: „Köszönjük a szíves vendéglátást, és mindenkinek ajánljuk: ha lehetősége van rá, keresse fel az erdélyi magyar történelem, kultúra és irodalom e páratlan kincsét, a marosvécsi Kemény-kastélyt!”

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nincs igény ennyi baloldali pártra

Következő hír

Unitárius templom is áll a szentendrei skanzenben

Related Posts
Total
0
Megosztás