Romániában a kormány is törvénytelenül működik

A bukaresti kormány köteles időközi helyhatósági választásokat kiírni azon 57 településen, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot, miután Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke jogerősen megnyerte az ügyben indított pert. Rendkívül kínos, hogy a bíróságnak kell arra köteleznie a kormányzatot, hogy pótolja alkotmányos mulasztását.

A fővárosi táblabíróság már március 16-i ítéletében kötelezte az alperest, azaz Románia Kormányát, hogy írja ki az időközi polgármester-választásokat, illetve helyhatósági választásokat azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács a 2020-as önkormányzati választások óta. Ám a kabinet arcátlanul fellebezett, elodázva kötelezettségének teljesítését (azaz a munkát!) A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék most elutasította a fellebbezést, és fenntartotta a táblabíróság ítéletét, amely gyakorlatilag a Ciucă-, Câțu- és Ciolacu-kormányok törvényszegését mondja ki. Ezen évek óta tartó mulasztások felróhatók a három éve kormánypozícióba került pártoknak, köztük az RMDSZ-nek is.

Ludovic Orban május 26-án a legfőbb ügyészségen is feljelentette a kormányt és Nicolae Ciucă volt miniszterelnököt, mivel megtagadták az időközi helyhatósági választások kiírását a szóban forgó 57 közihazgatási egységben (községek, városok). A politikus a feljelentés benyújtása után kijelentette, a kormány durva törvénysértést követ el, nem tartja tiszteletben az alkotmányt, sem pedig a demokrácia alapját képező választójogot. Elmondta, hogy a feljelentéshez utolsó megoldásként folyamodott egy sor figyelmeztető lépés után, amelyeket mind egy szálig válasz nélkül hagyott az európai jogállamiságot zászaljára tűző kormány.

A mulasztás mögött – a demokrácia és a jogállamiság semmibe vétele mellett – az is megbújhat, hogy a kormányzat megspórolná az időközi választások költségét, továbbá hogy olyan alpolgármesterek regnálnak a szóban forgó településeken, akik a koalíciós pártok aktivistái (PNL, PSD, RMDSZ).

Közben Marcel Ciolacu miniszterelnök ma beismerte, hogy Románia nem tarthatja fenn többé a közigazgatás jelenlegi, még a kommunista rendszer idejéből fennmaradt struktúráját, mert így az állam a saját súlya alatt fog összeroppanni. Ez a struktúra bürokráciát eredményez, hatékonysága alacsony és értelmetlenül sokba kerül, mondta, de azt nem, hogy a közigazgatás is velejéig korrupt, nepotista, kleptokrata és inkompetens, ahogy a társadalom szinte minden szegmense ebben a balkáni országban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A „független sajtó” függőségéről

Következő hír

Brüsszel lépéseket kezdeményezett Románia ellen

Related Posts
Total
0
Megosztás