Brüsszel lépéseket kezdeményezett Románia ellen

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia és Szlovákia ellen a pénzmosási irányelv helytelen átültetése miatt. Ugyanakkor kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az „unió kormánya” Románia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország és Ausztria ellen a hulladékokról szóló irányelv átültetésének hiányosságai miatt.

Az EB mai közleménye szerint Románia és Szlovákia bejelentette a pénzmosás irányelv teljes körű átültetését, holott több ponton is hiányosságok vannak. Románia esetében ezek többek között olyan alapvető szempontokat érintenek, mint a hatékony szankciórendszer megléte arra az esetre, ha helytelen adatokat tüntetnek fel a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. Szlovákia esetében a helytelen átültetés elsősorban a tényleges tulajdonosi nyilvántartást és a pénzügyi információs egység működését érinti.

A pénzmosás elleni szabályok nélkülözhetetlen eszközei a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemnek, és az egy-egy tagállamban tapasztalható joghézagok hatással vannak az EU egészére. Ezért a bűnözés elleni fellépés és a pénzügyi rendszer védelme megköveteli az uniós szabályok hatékony végrehajtását és felügyeletét –hangsúlyozta közleményében az EB. Ha Románia és Szlovákia két hónapon belül nem ad kielégítő választ, az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárás folytatásáról és indoklással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Szintén kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az EB ellen a hulladékokról szóló irányelv átültetésének hiányosságai miatt. A 2018/851-es irányelvvel módosított 2008/98-as keretirányelv jogilag kötelező erejű célokat határoz meg a települési hulladék újrafeldolgozására és az újrahasználatra való előkészítésére vonatkozóan. Emellett előírja, hogy a tagállamok kötelesek tökéletesíteni hulladékgazdálkodási rendszereiket és javítani azok erőforrás-felhasználásának hatékonyságát. A 851-es irányelvnek a nemzeti jogrendbe történő átültetésére kiszabott határidő 2020. július 5-én lejárt, Románia és még öt EU-tag ország azonban mindeddig nem hajtotta végre megfelelően az átültetését.

A román törvényi hiányosságok a hulladékstátusz megszűnésével, a kiterjesztett gyártói felelősséggel, a pénzügyi felelősség megosztásától való eltéréssel és a hulladékképződés megelőzésére hozott intézkedésekkel kapcsolatosak.

Az EB felszólító levelet küld az érintett tagállamoknak, amelyeknek mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a levélre és orvosolják a hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt adhat ki az ügyben – írta az Agerpres.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás