Sorra zárják be a katolikus templomokat Németországban

Az adóbevételek hiánya miatt a németországi katolikus egyház arra kényszerül, hogy sorra eladja templomait. A következő bezárandó templom a schäftlarni Szent Benedek-templom München közelében.

A csak 58 éve felszentelt templom felújítását a plébániaszövetség nem tudja kezelni, és kénytelen megtenni ezt a drasztikus lépést – adta hírül a Bayerischer Rundfunk bajor televíziós hálózat. Az azbeszt és a nedves falak legyőzik az ellenfelet – írták.

De Schäftlarn nincs egyedül ezzel. Németország-szerte 131 katolikus templomot zártak be az elmúlt öt évben, ebből 126-ot profanizáltak, azaz megszentségtelenítettek. A Szent Benedek-templomot is profanizálják, de még mindig nem tudni, hogy ezután mi lesz az épülettel, írja a Kath.net német katolikus hírportál.

A napokban hárult el az akadály azonban azelől, hogy egy másik templomból múzeum legyen. A kölni érsekséghez tartozó eitorfi Szent József-templom eladásáról már évekkel ezelőtt döntöttek. Az 1970-ben felszentelt templomot 2021-ben profanizálták, és helyezték műemléki védelem alá. Most Thomas Baumgärtel művész kívánja megvásárolni.

Az adásvételnek eddig egy akadálya volt: a szerződés tartalmazott egy olyan záradékot, amely szerint a kialakítandó múzeumban nem szabad az egyházat kritikával illetni. A főegyházmegye utalt Baumgärtel azon alkotására, amelyen egy banán látható a kereszten. A művész azonban az alkotói szabadságára hivatkozva ezt nem akarta elfogadni, ezért az adásvétel egy éven át húzódott, míg az érsekség végül meghajlott: töröltette a záradékot a szerződésből.

A hamburgi érsekség egyik egyházkerületében szintén több templomot el akarnak adni, erről már meghozták a döntést, a végső szót azonban nyáron mondja ki az érsek.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Dolgoztak a hegyimentők

Következő hír

Az SZNT elnöke pert nyert a román csendőrséggel szemben!

Related Posts
Total
0
Megosztás