Az SZNT elnöke pert nyert a román csendőrséggel szemben!

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke adta hírül saját Facebook-oldalán, hogy az elmúlt év szinte utolsó munkanapján jelent a román bíróságok honlapján az a bejegyzés, ami közli: a Marosvásárhelyi Bíróság érvénytelenítette azt a büntető jegyzőkönyvet, amit a csendőrség állított ki március 16-án a pár nappal korábban megtartott székely szabadságnapi demonstráció miatt.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata 2023. március 24-én közölte, hogy a román csendőrség marosszentgyörgyi egysége március 16-án egy büntető jegyzőkönyvet állított ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke részére, amelyet március 23-án kézbesített a posta.

Mint ismeretes: az SZNT március 10-én ismét megszervezte Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, amelyen mintegy 1500-2000 személy vett részt. A fent említett jegyzőkönyv ezt a rendezvényt minősítette „betiltottnak”, annak ellenére, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem bocsátott ki tiltó határozatot.

Az ezer lejes pénzbírságot egy „betiltott” nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki. A jegyzőkönyv megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az „etnikai kritériumok alapján” igényelt területi autonómiát meg egyenesen sovinizmusnak minősíti. A büntetést a Székely Nemzeti Tanács elnöke nem fizette ki, ehelyett pert indított indított a jegyzőkönyv és a bírság érvénytelenítéséért.

Ezt a pert nyerte meg most Izsák Balázs, igaz, a döntés meghozatalára és annak kihirdetésére két hónapra (!) volt szüksége a vásárhelyi városi bíróságnak. Az ítélet rövid kivonatában az áll, hogy az alperest, azaz a Marosvásárhelyi I. Ferdinánd Király Mobil Csendőralakulatot 300 lej (60 euró) perköltség kifizetésére kötelezik, de a döntés megfellebbezhető.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Sorra zárják be a katolikus templomokat Németországban

Következő hír

Ha január elseje, akkor Petőfi

Related Posts
Total
0
Megosztás