Döbbenetes székelyföldi magyarellenesség

Eltávolította a prefektúra csendőre a magyarországi diplomaták koszorújáról a piros-fehér-zöld szalagot Sepsiszentgyörgyön – adta hírül a Krónika.

Hétfőn este az európai őshonos nemzeti közösségek témájában rendeztek kerekasztal-beszélgetést Szili Katalin magyar miniszterelnöki főtanácsadó és Kalmár Ferenc, a magyar kormány miniszteri különmegbízottja részvételével Sepsiszentgyörgyön. Ezt megelőzően a magyarországi politikusok koszorút helyeztek el a Kovászna megyei prefektúra épületén lévő, az építtető Fogolyán Kristóf és leszármazottai emlékét megörökítő táblánál. Ám a kormánybiztosi hivatal szolgálatos csendőre eltávolíttatta az emlékkoszorú magyar nemzeti színű szalagját. A túlbuzgó zsandár azzal érvelt, hogy az épületre nem helyezhetők más országok „zászlói”, mert abban román állami intézmények működnek.

Az 1889-ben épült Fogolyán-házat orvul és jogtalanul bitorolta el a román állam, az örökösök hiába próbálták visszaigényelni az évek során. Szili Katalin az MTI-nek elmondta: Ráduly István prefektus, akit még az RMDSZ neveztetett ki, később telefonon elnézést kért a történtekért.

Az incidenst követő kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy az elmúlt időszakban globális szinten visszalépés történt a kisebbségvédelemben, és az ukrajnai háború nehezíti a helyzetet, nemzetbiztonsági kockázatként láttatja a nemzeti kisebbségeket. Kalmár Ferenc leszögezte: „Nem a nemzeti kisebbségek jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, hanem a demokratikus jogok hiánya.”

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás