Székelyudvarhelyen ezer facsemetét szeretnének elültetni naponta

A 2020 tavaszán meghirdetett erdőtelepítési program a koronavírus-járvány miatt megfeneklett, viszont idén a korlátozások feloldását kihasználva újraindítják a faültetési akciót.

A programot Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala kezdeményezte, szakmai partnere a Homoród Erdészeti Hivatal, de több helyi vállalkozás is támogatja.

Sajtóértesülések szerint előkészítették azt az öthektáros területet, amelyet az ültetésre kijelöltek a Szarkakő közelében. A székely város erre az alkalomra 25 ezer juhar-, bükk- és cserefacsemetét vásárolt a Kovászna megyei Erdőfüléről. Az ültetésre – amelynek első napján, szerdán a Kós Károly és az Eötvös József szakközépiskolák, valamint a Tompa László Általános Iskola összesen négy osztályának tanulói vettek részt – 1100 iskolás és 250 önkéntes jelentkezett.

Sándor Alpár, a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájának vezetője a Székelyhon.ro portálnak nyilatkozva elmondta: a város még 2019-ben 35 hektárnyi területet vásárolt meg, ennek egy részén zajlik most az erdősítés. A szakember kifejtette a teljes területből 16 hektár kaszáló, 16 pedig erdő és kaszáló vegyesen. A hosszú távú terv az, hogy a teljes területet erdősítsék. A jelenlegi akció során az öthektáros, vadvédelmi kerítéssel határolt területen március 29-ig hétköznaponként diákok dolgoznak, ezalatt napi ezer csemetét terveznek elültetni. Ezt követően, április 1–30. között önkéntesek ültetik majd a facsemetéket.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A román államfő több NATO-t akar az országába

Következő hír

Amerikából nem látszik jól Ukrajna

Related Posts
Total
0
Megosztás