Tető került a tamáshidai romtemplom szentélye fölé

Magyar kormányzati finanszírozásból, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajló „Határon túli Árpád-kori templomok műemléki helyreállítási program” támogatásával elkészült a tamáshidai romtemplom szentélyének tetőszerkezete.

A dél-bihari Tamáshida (rom. Tămașda), mely a tatárjárás megelőzően megerősített német városként szerepelt a forrásokban, ma szórványtelepülés, magyar lakosainak száma kevesebb mint 200 fő. Az 1200 lakosú, Nagyszalontához közeli falu Bihar és Arad megyék határán helyezkedik el, a trianoni magyar államhatártól alig 12 kilométer távolságra. A település – eredetileg háromhajós – temploma több pusztítási hullámot is túlélt a történelem során. A templom feltehetőleg a 12–13. század fordulóján épült, viszont akárcsak a település, úgy az épület sem nyerte vissza korábbi jelentőségét a török hódoltságot követően. Azelőtt még az erdélyi rendek is tartottak itt országgyűlést, mégpedig 1550-ben.

Az Árpád-kori bazilika többé-kevésbé épen maradt szentélyét a 19. században még római katolikus kápolnaként használták. A Keményfok (rom. Avram Iancu) községhez tartozó épített örökség használati joga helyi képviselő-testületi határozat nyomán 49 évre a nagyváradi Pro Partium Egyesület birtokába került. Ez vállalta a templom és a templomkörnyék helyreállítását, valamint az épület idegenforgalmi, kulturális és közösségi célú hasznosítását is.

A román állam a maga nemében egyedülálló épület megóvásáért 1920 óta egyetlen lépést sem tett, így mivel 1940–44 között Tamáshida nem került vissza a magyar királysághoz, román fennhatóság alatt maradt Dél-Erdélyben, egy évszázadnyi idő eltelte és egy nemzeti célokat felvállaló magyar kormány kellett ahhoz, hogy a műemlék épület megmentésére konkrét lépések történjenek.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás