Több mint húsz évet kapott Boné, de nem jogerősen

Huszonegy év és három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte július 11-én a Kolozs Megyei Törvényszék Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót, mert meggyilkolta barátnőjét, Molnár Beátát. Az MTI egyetemi tanárnak nevezi az elítéltet, de Boné negyvenéves korára is csak tanársegédségig vitte.

A tavaly májusban történt gyilkosság az erdélyi magyar és a magyarországi közvéleményt is megrázta, és a nők elleni erőszakra irányította a figyelmet. A törvényszék ugyanis halmazati büntetést állapított meg: eleget téve a vád kérésének a legnagyobb, 20 év letöltendő börtönbüntetést szabta ki a vádlottra, és elrendelte, hogy a korábbi bántalmazási ügyében hozott, de felfüggesztett 1 év és három hónapi büntetést is le kell töltenie. Emellett több mint 11 ezer lej anyagi és 150 ezer euró erkölcsi kártérítést is kell fizetnie az áldozat apjának, és a perköltségeket is állnia kell. Az ítélet nem jogerős, tíz napon belül megfellebbezhető.

A gyilkosság áldozata, a 30 éves Molnár Beáta óraadó volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári filmművészet, fotóművészet és média szakán, valamint az RMDSZ Iskola Alapítványának könyvkiadását és az egyik múltidéző projektjét irányította. Rejtély, hogy miként jöhetett össze az közismerten agresszív, nők bántalmazásáért egyszer már elítélt Bonéval.

Tavaly május 21-én egynapos kirándulásra indult 42 éves barátjával az Erdélyi-szigethegységbe, ahonnan nem tért haza, és Boné Ferencnek is nyoma veszett. A nő holttestét – amelyen erőszakra utaló nyomokat találtak – pár napra rá, május 25-én a Király-hágó térségében találta meg a rendőrség egy bozótosban. A férfit egy napra rá fogták el Nagyváradon, ahol a vasútállomás közelében egy tehervagonban bújt meg. A tavaly ősszel elkezdődött perben azzal védekezett, hogy tette elkövetésekor depresszióban szenvedett, előtte lelkileg összeomlott. A kétszer is elvégzett elmeorvosi szakértői vizsgálat megállapította, hogy beszámítható.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Brüsszel lefagyott a kínai pofontól

Következő hír

Ki irányít Érmihályfalván?

Related Posts
Total
0
Megosztás