Turnén egy erdélyi történet a Ceaușescu-korszakból

Erdélyi turnéra indul az Anyaöl című monodráma, Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház erdélyi kötődésű, Jászai- és Mensáros-díjas színművészének előadásában.

Újhelyi Kinga a szilágysági Sarmaságon született, a nagyváradi tanítóképzőben érettségizett, színművészeti tanulmányait Marosvásárhelyen végezte. Az Anyaöl című előadás az érmihályfalvi születésű Dancs Rózsa Pokoljárás c. önéletrajzi dokumentumregényéből készült, Szabó K. István rendezte.

Az előadás a Ceaușescu-diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusztörvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja, Dancs Rózsa, volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő és családanya drámai történetén keresztül, aki mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt házasságban, csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekeivel, és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül, egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Mindenáron gyermekre vágyott, de nyolc terhességéből csak két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.

Újhelyi Kinga számára ez a monodráma igazi „szív-ügy”, úgy érzi, valamennyi előadás egy-egy rekviem minden meg nem született, vagy megszületett, de halálra vagy árvaházara ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára. Nagy izgalommal várja a találkozást az erdélyi közönséggel, mert úgy gondolja, az erdélyiek lelkében, gondolataiban a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él, és hihetetlen hatással van az emberekre, környezetének szociális és gazdasági állapotára. A fiataloknak pedig, akiknek már nincsenek átélt emlékeik a korról, ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra.

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Magyar Házak Hálózatának szervezésében október 29. és november 6. között megvalósuló turné keretében Szatmárnémetiben, Sarmaságon, Érmihályfalván, Nagyváradon, Aradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron láthatja a közönség az előadást. Az első helyszínen szombaton 19 órai kezdettel az egykori Iparosotthonban működő Bábszínház termében kerül bemutatásra. Másnap, október 30-án Sarmaságon 18 órai kezdettel a Művelődési Házban kerül színpadra. Érmihályfalván november 2-án, szerdán 19 órai kezdettel a Bartók Béla Művelődési Házban lesz látható. Nagyváradon másnap, csütörtökön,19 órai kezdettel a Fekete Sas-palotabeli bábszínházban kerül bemutatásra. Aradon, november 4-én 19 órai kezdettel az Aradi Kamaraszínház lesz az előadás helyszíne, Marosvásárhelyen, november 5-én ugyancsak eset héttől a Spectrum Színházban kerül bemutatásra. Kolozsváron zárul a turné november 6-án, 18 órai kezdettel a Párizs utcai volt ortodox zsinagógában működő ZIZ Art and Social Area színháztermében kerül bemutatásra.

Az előadás videóajánlói az alábbi linkeken tekinthetők meg: https://www.youtube.com/watch?v=UJr-1j4mgBc; https://www.youtube.com/watch?v=JIgfYoKytqM.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kijev szerint humanitárius katasztrófa fenyeget

Következő hír

Megint politikai cirkuszba rángatták bele a diákokat Pesten

Related Posts
Total
0
Megosztás