Újabb háború fenyeget, ezúttal Afrika szarvánál

Légicsapásokat indítana az Egyesült Királyság a jemeni húszi lázadók ellen – számolt be a nyugati sajtó. Grant Shapps brit védelmi miniszter arra figyelmeztetett, London a „közvetlen lépésektől” sem riad vissza, ha a Vörös-tengeren hajózó teherhajókat ismét támadások érik.

A hútik vagy más átírásokban húszik (angolul houthis), hivatalos nevükön Ánszár Álláh egy síita politikai-katonai mozgalom, amely a jemeni Szaada kormányzóságban jött létre az 1990-es években. Túlnyomórészt zajdita síitákból állnak. A Romániánál kétszer nagyobb Jemenben – amely az Arab-félsziget délnyugati részén terül el, jórészt hegyes-sivatagos vidéken – 2014 óta polgárháború dúl: a fővárost és az ország keleti részét az Irán-barát iszlamista húszik ellenőrzik, a nemzetközileg elismert kormány hadereje az ország északi, északkeleti részét tartja uralma alatt, délen pedig szeparatista fegyveresek és az Al-Kaida aktív. 2015-ben Szaúd-Arábia nyíltan beavatkozott a kormányerők oldalán, de a húszik ellen nem tudtak érdemi sikereket elérni.

A jemeni polgárháború korunk egyik legsúlyosabb katonai konfliktusa és humanitárius krízise: több mint 400 ezer ember halt meg a háború következményei, nagy részük éhezés és súlyos járványok (pl. kolera) miatt. A mai napig az ország lakosságának több mint fele, körülbelül 18-20 millió ember éhezik.

Az utóbbi hetekben rakéta- és dróntámadások indultak a húszik által uralt területekről egyes nyugati kereskedelmi hajók ellen, de a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben cirkáló amerikai, brit és francia hadihajók ezeket nagyrészt hatástalanították.  Amerikai helikopterek pedig megsemmisítették a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak különböző katonai egységekre. London Washingtonnal együtt dolgoz ki terveket arra az esetre, ha a húszik ismét célba vennék a szállítóhajókat.

Grant Shapps figyelmeztetett, az egész régióra kiterjedő konfliktust kockáztatnak meg a húszik. Amennyiben a helyzet eszkalálódik és sor kerül a nyugati válaszcsapásokra, feltehetőleg amerikai vezetés alatt hajtanák végre őket. A tengeri célpontok mellett azonban a húszik létesítményeit is támadhatják Jemenben. A brit napilap úgy értesült, más országokkal is folynak a tárgyalások arról, csatlakoznak a húsziellenes műveletekhez. A brit védelmi miniszter egyúttal hangsúlyozta, ha a Vörös-tengert nem védik meg, az precedenst teremthet azoknak, akik a Dél-kínai-tengert vagy a Krím-félszigetet fenyegetik.

A jemeni húszik ugyanakkor arról beszéltek, készen állnak az USA vezette koalíció bármilyen támadására. A jemeniek az Izrael és a gázai Hamász között kirobbant háborút követően kezdte támadni a Vörös-tengeren közlekedő külföldi felségjelzésű, többnyire teherszállító hajókat. A BBC média emlékeztetett, az Irán által támogatott húszik közölték, kiállnak a Hamász mellett és célba veszik az Izraelbe tartó vagy a közel-keleti országhoz köthető hajókat. A Vörös-tengeren azonban rendkívül veszélyessé vált a helyzet, noha kulcsfontosságú pontja a világkereskedelemnek – különösen az európai és az ázsiai piacok között –, melynek körülbelül 12 százalékát bonyolítja le.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ha január elseje, akkor Petőfi

Következő hír

Csütörtökön temetik KAF-ot

Related Posts
Total
0
Megosztás