Újrázna Soós Zoltán Marosvásárhelyen

Független jelöltként szerezne újabb polgármesteri mandátumot Soós Zoltán Marosvásárhelyen, aki szerdán este Új várost építünk! mottóval jelentette be jelöltségét az MTI szerint. A képzettsége szerint, történész, régész, muzeológus az egyik helyi étteremben, támogatói és a város egyes román és magyar személyiségei körében közölte ezt.

A kétnyelvű rendezvényen elhangzott: nem számít, hogy a város lakói románok, magyarok, cigányok vagy más nemzetiségűek, büszkéknek kell lenniük arra, hogy marosvásárhelyiek. Tetteiket a város iránti szeretet és tenni akarás kell vezérelje, ez kell, hogy a közös ügyük legyen.

Soós Zoltán kortesbeszédében állította: négy éve, amikor először pályázta meg a polgármesteri tisztséget, a város stagnált, helyben toporgott, és az a szándék vezérelte, hogy jobb hellyé tegye. „Az eredmények látványosak, bár még csak az elején járunk: új várost építünk!” – jelentette ki annak ellenére, hogy az elmúlt év sajtója és közösségi médiája nem tükrözi ezt a látványos fejlődést.

Az eredmények között említette, hogy több mint másfélszorosára nőtt a város bevétele, az elnyert uniós támogatások összege többszöröse az eddiginek, megújult a közszállítás, megoldódott a szemételszállítás ügye, tanintézetek újultak meg. (A sanyarú sorsú római katolikus iskoláról nem esett szó, a tudósítások szerint.) A nagy infrastrukturális beruházások, mint például a terelőút, több cikluson át tartó feladatok, ezért is döntött úgy, hogy is elindul a polgármesteri címért, hogy úgymond ezeken is dolgozhasson. „A tét nagyobb, mint négy évvel ezelőtt: akkor az volt, hogy elindulunk-e végre, most meg az, hogy továbbmegyünk előre vagy megtorpanunk” – fogalmazott Soós Zoltán, hangsúlyozva, hogy csak akkor fog nyerni a közös ügy, ha a marosvásárhelyiek kiállnak mellette.

Többször kiemelte, hogy pártfüggetlenként indul, akárcsak négy évvel ezelőtt, de ez inkább csak választási lózung, ugyanis végig az RMDSZ állt a háta mögött és áll ma is. Sőt, maga a párt a sasját polgármesterként szerepeltette, futtatta és védte Soóst az elmúlt években, aki ellen közel egy éve folytat vizsgálatokat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) különböző hivatali visszaéléske miatt. Igaz, eddig nem találtak fogást rajta.

Fő kihívója várhatóan a szintén függetlenként induló ismert szívsebész, Horatiu Suciu lesz, aki a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását élvezi. Bár Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei szervezetének elnöke korábban közös román jelölt állítását szorgalmazta, a helyi sajtó szerint Suciu indulását úgy jelentették be, hogy nem egyeztettek a többi párttal. Azóta a Szabad Emberek Pártja (POL) is nevesítette polgármesterjelöltjét Radu Bălaș újságíró személyében.

Soós Zoltán 2020-ban a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg, a város legutóbbi magyar polgármestere néhai Fodor Imre volt 1996–2000 között. A legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül a legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Készül a NATO az Oroszország elleni háborúra

Következő hír

A Magyarország ellen folytatott háborúról

Related Posts
Total
0
Megosztás