Ursula teljesen elszállt…

„Ma is ugyanaz a meggyőződésem, mint két évvel ezelőtt: Ukrajna győzni fog, és Európa minden lépésnél mellette fog állni” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Ukrajnának nyújtott európai uniós támogatásokról szóló vitában a több korrupciós ügyben érintett bizottsági elnök elmondta: két éve annak, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna, egy vasakarattal és a jövőbe vetett jó reménnyel rendelkező nemzet ellen, ezzel a támadással Vlagyimir Putyin orosz elnök szembeszállt a szabadsággal, az önrendelkezéssel és a demokráciával. Azt persze ezúttal is elhallgatta, hogy a kijevi rezsim már 2014-ben hadjáratot indított az oroszlakta Kelet-Ukrajnában, a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok ellen. Moszkva azóta is váltig hangoztatja, hogy 2022-ben indított „különleges hadművelet” a Zelenszkij-féle amerikai bábkormány terroristái elleni  csupán a kelet-ukrajnai sokmilliós orosz kisebbség megvédését szolgálja.

„Az EU a két év folyamán minden téren támogatta Ukrajnát, azonban itt az idő arra, hogy mélyebben megvizsgáljuk, hogyan jutottunk el idáig, és merre kell mennünk” – jelentette ki Von der Leyen. Szerinte Putyin legnagyobb tévedése az volt, amikor Ukrajna lerohanása mellett döntött, és ezt a hibát azért követte el, mert nem érti, hogy az emberi szabadságvágy mindig győzedelmeskedni fog. „Az ukrán katona harca más, mint az orosz katonáé, akinek az életét Putyin felforgatta a régmúltért és egy soha nem létező jövőért. Ukrajna ezzel ellentétben valami egzisztenciális, az emberi léthez tartozó dologért küzd, ami erősebbé teszi az akaratát az oroszokénál” – hangoztatta a bizottság elnöke. Ezt a fékezhetetlen szellemet – fogalmazott – kell szem előtt tartanunk, tehát nincs idő a megingásra és a „köldöknézésre”, Európa Ukrajna mellett fog állni a háború minden egyes napján és azután is. Felhívta a figyelmet arra: az EU-nak amellett, hogy 40 ezer ukrán katonát már kiképzett és 28 milliárd euró értékű hadi felszerelést leszállított Kijevnek  még tovább kell fokoznia Ukrajna katonai támogatását. „Az európai védelmi ipar 40 százalékkal növelte lőszergyártási kapacitását. A jövő hónapig több mint félmillió tüzérségi lövedéket szállítunk, az év végéig pedig több mint egymillió lövedéket, de ez biztosan nem elég” – mutatott rá. Arról nem szólt, hogy a hadfelszerelés egy részét korrupt ukrán oligarchák már tovább is adták a harmadik világnak, az amerikai és brit fegyveripar pedig óriási profitot vág zsebre.

Ursula véleménye szerint Ukrajna védelmi képességeit az európai védelmi képességek részeként kell tekinteni, ezért döntött úgy az EU, hogy bevonja az országot saját védelmi ipari stratégiájának előkészítésébe. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mekkora változás ment egy évtized alatt végbe Ukrajnában: korábban az oroszbarát ukrán rezsim tekintélyelvű törvényeket hozott, és tüntetőket gyilkolt az utcán, ma pedig ez az ország új törvényekben rendeli el a nemzeti kisebbségi jogok kiterjesztését, az igazságszolgáltatási rendszer javítását. „Ez a fejlődés nem csak azért történik, mert Európa ezt kéri. Ez az ukrán nép mélységes vágya. Hamarosan Ukrajna is az EU tagja lesz” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

A kárpátaljai Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitához hozzászólva elmondta: „Közel két éve tart az ukrajnai háború, és azóta az Európai Parlament ugyanazokat az üres frázisokat ismételgeti, hogy támogatjuk Ukrajnát, amíg kell, majd a képviselők kimennek a teremből, és élik a nyugodt életüket.”  Von der Leyen harcias demagógiájára így reagált: „Önök a háború lázában égnek, politikai tőkét kovácsolnak egy olyan tragédiából, amelyben emberek százezrei haltak meg, milliók pedig elvesztették otthonukat, és a háború szörnyűségeit élik át. Fegyverszünetet és béketárgyalásokat kell sürgetni, a mielőbbi tartós béke az egyetlen megoldás.” Hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől kiáll Ukrajna területi integritásáért és szuverenitásáért, elítéli az orosz agressziót, és történelme legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja az ukrajnai embereknek. „Fiatalok, idősek, nők és gyerekek a légiriadók szirénáival kelnek vagy fekszenek le, és nem tudhatják, mikor veszítik el valamelyik szerettüket. És minél tovább tart a háború, annál nagyobb lesz a rombolás, annál több idő kell majd a lelki és fizikai következmények felszámolására. Kárpátaljai magyarként én ezt az oldalát látom a háborúnak, hogy nap mint nap katonákat toboroznak és temetnek el, köztük kárpátaljai magyarokat is, és egyre nehezebbé válik az élet” – tette hozzá a képviselő.

Azt már nem is tette hozzá, hogy az ukrán „hazafiságot” mennyire jellemzi a kettősség: amígy a rezsim erőszakkal viszi el a lövészárkokba, ágyútölteléknek az ukrajnai férfiakat, családapákat, nemzetiségre való tekintet nélkül, addig az ukrán aranyifjúság maffiózókhoz illő életet él egzotikus országokban, délszaki üdülőparadicsomokban, nyugati kaszinóvárosokban. Maga az állam feje pedig saját és családja ingatlanvagyunát gyarapítja, miközben katonai alsóruhában grasszál a képernyőkön…

A 65 éves Ursula von der Leyentől azonban már nem várható el a józan, visszafogott mérlegeles, az ellene felhozott korrupciós vádak elől is  kénytelen előremenekülni. Amúgy az eredetileg közgazdásznak készült, majd éles kanyarral mégis orvossá vált, végül vállalkozóként és politikusként Európában bolyongó, Belgiumban Ursula Gertrud Albrecht néven  született német nő 1992–96 között családjával az USA-ban élt, nyilván akkor szívta magába – talán hathatós CIA-kozreműködéssel – az amerikai doktrínát a demokrácia-exportról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Már nem „magyar diplomata” a csíki sörkirály

Következő hír

Beomlott egy falusi iskola mennyezete Dél-Erdélyben

Related Posts
Total
0
Megosztás