Választási szövetséget kötött három ellenzéki párt

Romániában hárompárti összefogással létrejön a Jobboldali Pólus nevű választási szövetség, amely az alapítók szándéka szerint alternatíva kíván lenni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta nagykoalícióra.

Sajtóinformációk szerint a három szövetséges csütörtökön egyezett meg az összefogásról és hétfőn szándékoznak hivatalosan is bejelenteni a szövetség létrehozását. Az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) pártok vezetősége csütörtökön jóváhagyta a Jobboldali Pólus (Polul de Dreapta) megalakítását, ami választási szövetségként vesz majd részt a 2024-es választásokon. Ez azt jelenti, hogy a három párt közös jelöltlistával és közös elnökjelölttel indul a választásokon. A három kis párt a PSD–PNL kormány jobboldali alternatívájaként pozicionálja magát. Ami csak növeli a sajátos román ideológiai-politológiai káoszt, hiszen ebben az országban a „balnak” és „jobbnak” nincs se valós töltete, se jelentősége.

Sajtóinformációk szerint december 18-án, hétfőn a három párt elnöke, Cătălin Drulă, Ludovic Orban és Eugen Tomac közös bemutatkozó rendezvényt és sajtótájékoztatót tart a parlamentben. A jobboldali pólushoz a G4 Media szerint a következőkben valószínűleg más kisebb politikai pártok is csatlakoznak helyi vagy regionális szinten.

Iulian Bulai (USR) nemrég azt nyilatkozta, hogy pártja nem 12 vagy 13 százalékon áll, hanem valahol 19 százalék körül, és ha a PMP-vel és a Jobboldal Erejével együtt létrehozzák a Jobboldali Pólust, akkor a támogatottságuk eléri a 24 százalékot, megelőzve az AUR-t, és a PNL-t a 4. helyen hagyva. „Mi leszünk a legnagyobb meglepetés az európai parlamenti választásokon” – mondta Bulai. Erre reagálva Ionuț Stroe, a PNL szóvivője azt mondta, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a PNL továbbra is az egyetlen tengely, amely képes a jobboldali szavazókat összefogni, az USR pedig egy olyan párt, amely egyre inkább érdektelenné válik, és emiatt egyre dühösebb és mindenkit támad. Az USR amúgy sok szállal kötődik a neomarxista európai balliberálisokhoz.

Elemzők szerint a most szövetkező három pártnak a legnagyobb problémája, hogy nincs kiépült vidéki szervezeti hálójuk, többnyire csak a televíziókban aktívak.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Sok hűhó semmiért?

Következő hír

A temesvári népfölkelés 34. évfordulóján

Related Posts
Total
0
Megosztás