Valótlant állított a román csendőrség a marosvásárhelyi felvonulásról

Elítélik és hatalmi visszaélésként értékelik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást – közölték ma egy Kolozsváron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Izsák Balázs, a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és a meghívottként beszédet tartott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a marosvásárhelyi rendezvény külföldi meghívottjaival közösen tartott sajtótájékoztatón hatósági visszaélésként értékelte, hogy a pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt ünneplőknek nem engedélyezték az utcai felvonulást, és visszatérve a sok évvel ezelőtti gyakorlathoz, a több száz fős tömeg a járdára szorult.

Tőkés László hangsúlyozta: elítéli és szégyenletesnek tartja, hogy a román csendőrség törvénytelennek nevezte az előre bejelentett, engedélyezett rendezvényt, megpróbálta korlátozni a jelenlévők gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogát. Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében – mondta a volt európai parlamenti képviselő. „Ahelyett, hogy Európa felé, előre haladnánk, visszaestünk az évekkel ezelőtti állapotba” – fogalmazott az EMNT-elnök.

Izsák Balázs elmondta: a román csendőrség szóban közölte vele, hogy törvénytelennek, nem engedélyezettnek tekinti a tüntetést, de írásban semmit nem küldtek, nem adtak. Romániában a gyülekezési jogról szóló törvény szerint az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak – mutatott rá. A pénteki nagygyűlésre egyik sem állás. Hiszen már 2022. december 7-én bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, ahol pozitívan láttamozták és a illetékes bizottságnak a csendőrség képviselője is tagja. „Nem lehet kétféleképpen minősíteni egy rendezvényt: ha láttamozva volt, nem lehet törvénytelen” – mondta Izsák Balázs.

Úgy értékelte, a csendőrség azzal, hogy szóban törvénytelennek minősítette a rendezvényt, a részvevőket akarta megfélemlíteni, eltántorítani. Elmondta: jogászaik elemzik, ha hatalmi visszaélés történt, és amennyiben igen, bírsági eljárást indítanak. Az MTI kérdésére közölte, a csendőrség egyetlen részvevőt sem bírságolt meg pénteken, de az előző évek tapasztalata alapján arra számítanak, utólag küldik ki a jegyzőkönyveket. Ha lesz ilyen eset, bírósági eljárást indítanak – mondta. Úgy vélte, a hatóságok emiatt filmezhették hosszasan a részvevők arcát.

A sajtótájékoztatón Tőkés püspök sajnálatosnak nevezte, hogy az SZNT Gábor Áron-díjának átadását – melyet idén Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár vett át – csak a Kultúrpalota kistermében lehetett megtartani, mivel a nagyteremben a megyei sportgálát tartották, holott a város és a megye RMDSZ-es elöljárói tudhatták, hogy március 10-én a székely szabadság napját ünnepli a magyarság. Mi több, ezen a sportgálán az RMDSZ részéről Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök és Novák Eduárd sportminiszter is jelen volt. „Egy épületben voltunk, és még csak találkozóra sem került sor, nemhogy gratulációra” – mondta a két jeles személyiség díjazására utalva.

A nemzetközi sajtótájékoztatón Erika Casajoana Daunert, az Együtt Katalóniáért párt nemzetközi bizottságának a tagja, Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol szenátus tagja a Baszk Nemzeti Párt képviseletében és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiájáért Kezdeményező Egyesület elnöke is jelen volt. A külföldi vendégek – akik a pénteki nagygyűlésen is részt vettek – az összefogás fontosságát hangsúlyozták az európai nemzeti kisebbségek autonómiája ügyében, és közösségük támogatásáról biztosították a székelyek önrendelkezéséért küzdőket.

Egy másik témára kitérve Tőkés László indokolatlan és hibás döntésnek nevezte, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett demokráciaközpontjainak hálózatától. Az EMNT-elnök elmondta a sajtónak, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást. Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett irodahálózatát, holott ennek munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték számos székelyföldi, partiumi és bánsági településen.

Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mivel az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak. „Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást” – forgalmazott a püspök. Szerinte az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai „sajnálatosan magyar–magyar ellentétet gerjesztettek”, immár nem először az elmúlt harminc évben. „Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált, valamint az autonómiatörekvéseink” – mondta az EMNT-elnök. A támogatás megvonásával ennek a politikának „az egyik pillére kidőlt” – mutatott rá. Hozzátette: az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a demokráciaközpontok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás