Vasútvonal-villamosítás a magyar Biharban, de csak ott

Elkészült a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítása a történelmi Bihar vármegye magyarországi részében, a Sárrét nevű régióban – jelentették be ma Berettyóújfaluban a térség polgármestereinek részvételével a vasúti pálya mellett tartott sajtótájékoztatón.

Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a tárca kiemelt célja a vasút fejlesztése. Most a korábbi pályafelújítást követően a villamosítás és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése történt meg Hajdú-Biharban. A beruházás olyan stratégiai jellegű vasútvonalon valósult meg, amely a Sárrétet a bihari térséggel, Budapest fővárost és Magyarország többi részét a Partiummal, tovább pedig az erdélyi városokkal köti össze.

Bói rámutatott: a villamosítással egyidejűleg elkészült több megálló, állomás akadálymentesítése, térvilágítások korszerűsítése és új utastájékoztatási rendszerek kialakítása. A beruházás lehetővé teszi, hogy decembertől, a következő menetrendi évtől kezdőden bőségesebb kiszolgálást biztosítson az ÉKM megrendelésére a MÁV-Start Zrt. A tervek szerint decembertől óránként fognak közlekedni a személyszállító vonatok, naponta 4-5 vonat megy majd Nagyváradra a fejlesztésnek köszönhetően – tette hozzá a helyettes államtitkár. Ami a hírekből kimaradt: a magyarországi Biharkeresztes és a romániai Nagyvárad között, illetve a Trianonban Romániához került Nagyvárad és Kolozsvár között nincs villamosítva a vasútvonal, tehát itt továbbra is mozdonycserékre lesz szükség. Az előbbi pályaszakasz 1858-ban, az utóbbi 1870-ben lett átadva a korabeli Magyarországon.

A térség fideszes országgyűlési képviselői reményüket fejezték ki, hogy a munka a vasútállomások, köztük a rossz állapotban lévő berettyóújfalui állomás épületének korszerűsítésével folytatódik.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás