A német külügyminiszteren röhög a világ

Egy internetes videó tanúsága szerint a német külügyi tárca vezetője, Annalena Baerbock azt közölte hallgatóságával, hogy egy évben 560 napot dolgozik. A hölgyemény elképesztő kommunikációs ámokfutása tehát folytatódik, mert nem ez az első ilyen eset.

Emlékezetes, hogy Baerbock a Müncheni Biztonsági Konferencián a geometriába zavarodott bele, amikor kissé teátrálisan azt magyarázta: Ukrajna biztonsága csak abban az esetben őrizhető meg, ha Putyin 360 fokos fordulatot tesz Kijevvel kapcsolatos politikájában. A német külügyminiszter tehát arra szólította fel az orosz elnököt, hogy folytasson mindent úgy, ahogy eddig, a 360 fok ugyanis a teljes kört jelenti.

Egy háború közepén annyira nem vicces látni, ahogyan Németország egyik legfontosabb politikusa folyamatosan félrebeszél. Azon túl, hogy összevissza beszél, joggal tehető fel a kérdés: hogyan volt képes Berlin a külügyi tárcát olyan valakire bízni, aki lassan saját kijelentései miatt sem vehető komolyan? A nő mintha sportot űzne a félrebeszélésből, a fájdalmasan félreértelmezett diplomáciai alapviselkedésből és az asztalcsapdosó hőzöngésből.

Kínos ügyei egymást érték és érik: volt itt már a német szavazók véleményének teljesen nyílt semmibevételétől kezdve a náci korra jellemző szóhasználaton és a legdurvább plágiumon át az önéletrajz meghamisításáig, és egy bődületes, egész Európa nevében tett hadüzenetig minden, amit aztán a külügy és a kancellár nem győz takarítani saját minisztere után.

Még decemberben egy Újdelhiben tartott fórumon olyan országokról beszélt, amelyek több százezer kilométerre vannak Németországtól – figyelmen kívül hagyva azt az általános iskolában is tanított tényt, hogy a Föld kerülete összesen alig több mint 40 ezer kilométer.

Annalena Baerbocknak volt hasonló alapismereti problémája tavaly októberben is, amikor a ZDF közszolgálati televízió műsorában történelmi „ismereeteit” is megcsillogtatta, kifejtve: ezt a háborút nem csak tankokkal vívják, mint a 19. században. Holott az első páncélozott harckocsikat az első világháború alatt kezdték megépíteni, a 20. század elején…

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás