Bánffy-napot rendeznek a bonchidai kastélyban

Bánffy-napot szervez szeptember 17-én, vasárnap 10 és 17 óra között a Transylvania Trust Alapítvány az „Erdély Versailles-ának” is nevezett bonchidai kastélyban. Bonchida (románul Bonțida, németül Bonisbruck) Kolozs megyei település, az azonos nevű község központja, háromezer lakosának ma már csak egytizede magyar.

A program magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyerekeknek szóló tevékenységekkel, Miklós Noémi orgonakoncertjével, Bánffy Miklós unokája, Nicolette Bánffy-Jelen kiállításával, valamint A maga természete szerint és szabadon című film vetítésével várja az érdeklődő közönséget – olvasható az esemény leírásában.

A Kolozsvártól 30 km-re északkeletre, a Kis-Szamos jobb partján fekvő település kastélyában a rendezvény keretében látogatható lesz a Bánffy Miklós (1873–1950) születésének 150. évfordulójára megnyitott, Bánffy Miklós erőterei című kiállítás is, amely a főépület nemrég felújított neogótikus szárnyában kapott helyet. A táralatot egy időben maximum 10 fő látogathatja., a konyhaépület tornyában az úgynevezett Experience Room-ot egy időben maximum 5 látogató.

11 és 14 óra között gyerekprogramokat szerveznek: mézeskalácsdíszítést, társasjátékozást (sakk, jenga, tollaslabda stb.), agyagozást, bútorfestést az udvaron. 11 órakor román nyelvű vezetett sétát tartanak, indulás a kapuépülettől. A Nicolette Bánffy-Jelen alkotásaiból nyíló tárlatra 12-kor várják az érdeklődőket, az Elvarázsolt pillanatok – Bánffy Miklós novelláinak illusztrálása című kiállításon kivágott papírszobrok láthatók. A táraltnyitón átadják a Transylvania Trust Alapítvány által létrehozott Mecénás-díjat.

13 órától magyar nyelven tartanak vezetett sétát. Koncertet is hallgathatnak az érdeklődők, Miklós Noémi egyetemi adjunktus, orgonaművész játszik 14 órától. A filmvetítés az istállóépületben lesz délután háromkor, Szebeni Zsuzsa rendező és Bodolai Balázs főszereplő részvételével.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás