A román legfőbb ügyész nem válaszol id. Lomniciéknak

Kínos lehet Romániának a kitiltási ügy kimenetele, ezért nem válaszolhatott a törvényes határidőig a román legfőbb ügyész az ezzel kapcsolatos beadványra – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán szerint nemzetközileg elfogadott jogi elvek sérülhettek az ügyben.

Lejárt a kilencvennapos törvényes határidő, de a román legfőbb ügyész mostanáig nem válaszolt Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő és idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke beadványára, akik szeptember elején azért fordultak Gabriela Scuteához, mert a kitiltási ügy soron kívüli kivizsgálását kérték.

Az ügy hátterében az áll, hogy Mirela Adomnicăi (PSD) román parlamenti képviselő ebben a minőségében tavasszal kezdeményezte Bogdan Aurescu román külügyminiszternél id. Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke kitiltását Romániából, mivel Vasvári-díjat adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, akiket terrorizmus vádjával elítélt egy politikai koncepciós perben a román bíróság. Az eljárás jogszerűségét mellesleg az Emberi Jogok Európai Bírósága vizsgálja.

A nyugalmazott főbíró, id. Lomnici korábban elmondta: a mai napig nem lehet tudni, mi volt a vád alapja, mivel a döntő bizonyítékok egy részét titkosították, így azt sem a vádlottak, sem a védőik, sem a jogvédő szervezet nem ismerhette meg. Az ügy érdekessége azonban az, hogy a részleges titkosítás ellenére a szocialista Adomnicăi hivatalos iratban – amelyet a román sajtó teljes terjedelmében közzétett – azt állította, hogy a két elítélt egy gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron. Ez viszont teljesen új információ, sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepel.

Lomnici és Kulcsár-Terza éppen azért fordult a román legfőbb ügyészhez, mert ha ez az állítás valóban a bűnügy titkosított anyagának része, akkor nagy kérdés, hogy a bíróságtól miként szivároghatott ki az államtitok, és azt a kormánypárti Mirela Adomnicăi milyen jogon hozta nyilvánosságra. A román alkotmány is garantálja ugyanis a bírói függetlenséget, és az állami vagy szolgálati titok felfedése minden jogállamban büntetendő.

„Éppen azért kértük a román legfőbb ügyésztől az ügy kivizsgálását, mert súlyos jogsértés esete merülhetett fel. És mivel Gabriela Scutea a törvényes határidő lejártáig nem reagált megkeresésünkre, vélelmezhető, hogy Adomnicăi valóban olyan információkat hozhatott nyilvánosságra, amelyekhez eleve hozzá sem juthatott volna. Így több ember felelőssége is felmerülhet, a román képviselőé és azé is, akitől az információt a moldvai politikus megtudta. Talán azért nem válaszolt még nekünk Gabriela Scutea, mert Romániának kínos lehet az ügy kimenetele” – fogalmazott idősebb Lomnici Zoltán, aki hozzátette: noha az ügynek van politikai vetülete, hiszen Erdélyben a magyarság megfélemlítéseként értékelték a Beke és Szőcs elleni fellépést, ők maguk jogi esetként tekintenek rá. Szavai szerint ugyanis nemzetközileg elfogadott jogi elvek sérülhettek Romániában.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Advent és karácsony a bihari Hegyközben

Következő hír

„Függetlenobjektívsajtó” amerikai pénzen

Related Posts
Total
0
Megosztás