Az idei Németh Géza Nemzetközi Tudományos Konferenciáról

A budapesti Erdélyi Gyülekezet és a révkomáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Kara (Szlovákia) idén is megrendezi a Németh Géza Nemzetközi Tudományos Konferenciát 2024. május 31-től június 2-ig a budapesti Reménység Szigete Karitatív és Kulturális Központban (1106 Budapest, Gyógyszergyári út 3.).

A konferencia névadója Németh Géza (1933–1995) egykori református lelkész, teológus, író és költő, aki a budapesti Erdélyi Gyülekezet és a Reménység Szigete alapítója volt. A konferenciát hagyományosan a nagyhatású egyházi személyiség születésének évfordulóján, emléke előtt is tisztelegve rendezik meg.

A konferencia május 31-én, pénteken délután 4 órakor kezdődik. Az eseményt Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető professzora, a tanácskozás tudományos fővédnöke és elnöke nyitja meg. Köszöntőt az esemény házigazdája, Fazekas István, az Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora mond. A háromnapos tanácskozást több szekcióban tartják meg: külön találkoznak egymással a bibliai tudományok művelői és a gyakorlati teológusok és az egyháztörténettel foglalkozók is. A szimpózium második napján, június 1-én szombaton 10 órakor a plenáris ülést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg. Az egyháztörténeti témájú ülésszak ebben az évben Tőkés László korábbi királyhágómelléki református püspök munkásságával foglalkozik, különös tekintettel a 35 éve tört ént sorsfordító temesvári forradalmi eseményekre. Előadást tart mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnöke és visszaemlékezések hangzanak el a temesvári forradalom tanúitól. A Tőkés László munkásságát feldolgozó kutatási projektet Kóczián Viktória, a Legato Alapítvány tudományos munkatársa mutatja be.

A vasárnapi program 10 órakor istentisztelettel kezdődik ugyanott, amelyen az igehirdetés szolgálatát Tőkés László püspök végzi. Ezután a részvevők felavatják a tragikus sorsú Tőkés Béla (1912–1961) végvári és nagybányai református lelkész emléktábláját.

A nap további részében koszorúzással és előadásokkal, valamint egy pódiumbeszélgetéssel emlékeznek meg a résztvevők Németh Géza munkásságáról és részletek hangzanak el műveiből. A konferencia nyilvános, a részvétel díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Reménység Szigetén.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az AUR mint egy falat kenyér

Következő hír

Cenzúrából örökös öncenzúra?

Related Posts
Total
0
Megosztás