Durva évfordulós orosz üzenet Amerikának

Az USA „egyetemes arcátlanságával” arra ösztönözhet valakit, hogy nagyszabású terrortámadást indítson vagy atomfegyvert vessen be ellene – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese vasárnap, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás évfordulója előtt. A Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni végzetes, közel 2500 áldozattal járó akcióról máig nem tudni biztosan, hogy kik tervezték és rendelték meg, sőt azt sem, hogy miként tudták végrehajtani.

„Úgy tűnik, mindenki hozzászokott a nyugati országok és különösen az Egyesült Államok pimaszságához és undorító önimádatához. A saját igazukba és kizárólagosságukba vetett közönyös hitükhöz. Az egyetemes arcátlanságukhoz minden kérdésben. Legyen az akár békés, akár katonai” – írta a korábbi orosz elnök és kormányfő, emlékeztetve Madeleine Albright néhai amerikai külügyminiszter szavaira arról, hogy Amerikának jogában áll erőt alkalmazni.

Medvegyev úgy fogalmazott, nem akarja megátkozni az amerikaiakat, de elérhetik, hogy terroristák ismét végrehajtsanak ellenük egy támadást 2001. szeptember 11. stílusában, viszont már atom- vagy biológiai fegyverrel. „Vagy ami még rosszabb: valakinek az atomhatalmak vezetői közül felmondják az idegei a szolgálatot, és érzelmi alapon úgy dönt, hogy tömegpusztító fegyvereket vet be. Annál is inkább, mert a folyamatosan bővülő nukleáris klub jelentős részét semmilyen kötelezettség nem köti. És akkor ennyi. Kampec. Már csak az marad, hogy pénzt gyűjtsenek egy új emlékműre a Ground Zero szomszédságában. A jobbik esetben. A rosszabban pedig – egyszerűen koszorúkat eresztenek a vízre…” – tette hozzá Medvegyev. (Jelenleg 9 államnak biztosan van atomfegyvere, a felük nem írt alá semmilyen atomsorompó-egyezményt. Az USA-ról tudni, hogy öt államban tárol atomfegyvereket: Törökország, Olaszország, Belgium, Németország és Hollandia területén.)

Az amerikaiak arcátlansága az orosz politikus szerint egyebek mellett abban nyilvánul meg, hogy Oroszország és a vele baráti országok ellen jogellenes szankciókat léptetnek életbe, miközben a nyugati vagyont érinthetetlennek nyilvánítják; hogy a Nyugat bármilyen fegyvert szállít Oroszország ellenségeinek, de Oroszország barátainak tilos fegyvert szállítani; hogy az Egyesült Államok világszerte elrabolja különböző országok állampolgárait, de az amerikaiakhoz nem szabad hozzányúlni, „még akkor sem, ha mesterkémek, elvonási tünetekben reszkető drogfüggők vagy a szájuk sarkában nyáladzó pedofilok”.

Közben kiderült: a Pentagon elkezdte felmérni egy mesterséges intelligenciával (AI) működő drónflotta kifejlesztésének lehetőségét, amelyek lehetővé teszi az USA számára, hogy úgymond felvegye a versenyt a kínai fenyegetésekkel és ellensúlyozza azokat. Egy amerikai–kínai háború ugyanolyan világméretű pusztítással járna, mint egy esetleges atomháború.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás