Egy gazfickó kapta idén az Aranylabdát

A 35 éves francia válogatott futballista, az algériai származású Karim Benzema kapta meg hétfőn este az év legjobb labdarúgójának járó kitüntetést, az Aranylabdát. Ha csak és kizárólag a szakmai teljesítményt nézzük, akkor Benzema jogosan vehette át ezt a díjat, mert a 2021–22-es szezonban valóban az egyik legjobb volt.

Ám Benzema esetében nem lehet csak és kizárólag a szakmáról beszélni, mert a Real Madrid játékosa a világ legaljasabb sportolóinak egyike. Szalafista (terroristákhoz közeli, szélsőséges muszlim) mecset támogatása, saját játékostárs zsarolása, péniszfotó küldése kislányoknak, a saját ország gyűlölete és sorolhatnánk – ez is Karim Benzema, foglalta össze az Origo.hu.

Sok meglepetést nem hozott az Aranylabda-szavazás, szokás szerint a hétfő esti díjátadó előtt kiszivárgott az, amit mindenki tudott, hogy a díjat Benzema veheti át. A Real Madrid játékosa a vasárnapi, Barcelona elleni rangadón gólt is lőtt – bár ez a szavazást már nem befolyásolta. A voksolásnál ugyanis nem a naptári évet, hanem az előző idényt veszik figyelembe, és éppen ezért talán soha nem volt ennyire egyértelmű a végső győztes személye.

A szavazás során a FIFA világranglista első 100 országának újságírói szavazhattak, ezzel is elkerülve, hogy a futball „harmadik világának” képviselői ostoba voksokkal befolyásolják a verseny végkimenetelét.

Karim Benzema a 2021–22-es idényben a spanyol bajnokságot, a Szuperkupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte a madridi Reallal. A spanyol bajnokságban 27 gólt ért el, és ezzel lett gólkirály, a BL-ben 15 góllal szintén gólkirály. 46 tétmeccsen 44 gólt ért el. 2021-ben a Nemzetek Ligája elődöntőjében, Belgium ellen, majd a spanyolok elleni döntőben is gólt szerzett. A BL-ben a 15 gólból 10-et az egyenes kieséses szakaszban érte el, azaz a sorozat legfontosabb részében, úgy, hogy a PSG és a Chelsea elleni meccseken 3–3 gólt lőtt.

Emellett azonban Karim Benzema egy közönséges semmirekellő, sőt bűnöző, élete tele van hatalmas botrányokkal. 2021 november végén egy francia bíróság bűnösnek mondta ki a játékost egy zsarolási ügyben. Ezzel pedig a köztörvényes bűnözök nagy táborát gyarapítja.

A Real Madrid azonban sem akkor, sem azóta nem zavarta el soraiból a francia játékost, akinek fantasztikus tavaszi teljesítménye kellett ahhoz, hogy a madridi csapat 2022 tavaszán BL-győztes lehessen. Igaz, a francia válogatottból 2016 áprilisában kidobták, de azóta már visszafogadták, és ne legyen kétségünk felőle, hogy Benzema ott lesz a katari világbajnokságon is.

Egy alkalommal a szélsőséges muszlim nézeteket valló focista a francia himnusz alatt köpött egy nagyot, ezt a cselekedetét előbb letagadta, majd beismerte, és azzal védekezett, hogy számára túlságosan erőszakos a francia himnusz szövege. Ez az eset néhány nappal a 2015-ös párizsi terrortámadás és merénylet után történt az FC Barcelona–Real Madrid spanyol bajnoki mérkőzésen, ahol a francia áldozatok tiszteletére játszották el a francia himnuszt. Az utolsó taktusok után viszont Benzema jól láthatóan köpött egy nagyot a gyepre. Francia politikusok szerint nem puszta véletlenről van szó, a köpés a himnusznak szólt. Az arab futballista semmibe vette az áldozatok emlékét, az egész francia nemzetet. „Fiatalok példaképeként, francia állampolgárként nem viselkedhet így, az a minimum, hogy nyilvánosan bocsánatot kér. Ettől függetlenül azt javasoljuk, hogy Benzemát örökre tiltsák el a nemzeti válogatottól” – posztolta akkor a Facebookon Nadine Morano francia európai parlamenti képviselő.

Benzema már 2013-ban azt nyilatkozta, hogy soha nem fogja énekelni a meccsek előtt a francia himnuszt. Manuel Valls, Franciaország akkori (ráadásul szocialista) miniszterelnöke is döbbenetét fejezte ki a nyilatkozat miatt. Valls kijelentette, hogy az olyan sportolóknak, mint Benzema, példaképeknek kellene lenniük. A futballista válaszában azt mondta, hogy a szintén algériai származású Zinedine Zidane sem énekelte soha a franciák nemzeti himnuszát…

Korábban Karim Benzema 300 ezer euróval támogatta, hogy Lyonban szalafista (muszlim szélsőséges) mecset épüljön – azaz terroristákat pénzelt. Ugyanakkor a legocsmányabb tette minden bizonnyal az volt, amikor saját nemi szervéről küldött fotókat egy 13 éves kislánynak. Ezt még megúszta. Ahogy azt is, amikor egy kiskorú prostituálthoz járkált. Előbbi esetben azt hazudta, hogy feltörték a számítógépét, utóbbinál pedig, hogy nem tudta, hogy kiskorú a lány. Ez az eset hatalmas vihart kavart Franciaországban és az egész világon. Az ügy még 2010 áprilisában kezdődött, amikor a francia válogatott négy játékosa – köztük Benzema is – szexelt a kiskorú Zehia Deharral, az aktus után pedig fizettek is a kis prostinak. Benzemát másik három társával együtt bíróság elé idézték. Mivel a bíróság előtt a kéjlány azt mondta, hogy hazudott a focistáknak a koráról (azaz idősebbnek mondta magát), Benzema megúszta a dolgot.

Azt azonban nem úszta meg, amikor megpróbálta megzsarolni korábbi válogatott csapattársát, Mathieu Valbuenát. Ez az ügy még 2015-ben kezdődött: az 52-szeres francia válogatott Valbuena panaszt tett, mert egy ismeretlen felhívta és közölte vele, birtokában van róla egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy „elrendezését” javasolta, s azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki. Valbuena egy szexvideón szerepelt egy nővel, aki később a felesége lett. A zsaroló 150 ezer eurót követelt. A vád szerint Benzemát egy gyerekkori bűnöző barátja kérte meg, hogy közvetítőként lépjen fel, érje el Valbuenánál, hogy egyezzen meg zsarolóival. A csatárt 2015 novemberében őrizetbe vették, de kihallgatását követően szabadon engedték. Végül a bíróság 2021 novemberében tett pontot az ügy végére: az akkor 33 éves Karim egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 75 ezer eurós pénzbírságot kapott. Mindezek után azonban vígan focizhatott tovább, 2016 tavaszi kizárása után a bírósági ítéletet követően a válogatottba is visszatérhetett.

Megállapítható: a világfutball egyik legaljasabb játékosa kapta meg azt a kitüntetést, amit korábban olyan (valódi) példáképek, mint Raymond Kopa, Albert Flórián, Johan Cruyff vagy Luka Modric. A párizsi polgári lap, a Le Figaro kommentelői alaposan felháborodtak Benzema kitüntetésén. A szelídebbek csak gúnyolódnak, hogy a nem kifejezetten intellektuális képességeiről ismert Benzema úriembernek próbált öltözködni a gyönyörű Chatelet színházban a díjátadón, feltett egy (bizonyos feltételezések szerint dioptria nélküli) elegáns szemüveget is. A kevésbé szelídebb véleményeket, amelyekben a „francia” játékos franciagyűlöletét vagy szexuális bűneit emlegetik, nehéz lenne szó szerint idézni…

Total
0
Megosztás
Előző hír

A magyar baloldal sajtójáról

Következő hír

Bevándorolt arabok öltek meg egy gyermeket Párizsban

Related Posts
Total
0
Megosztás