Egyszerre kattant a bilincs Európa-szerte az EU-s pénzek tolvajain

Több országban, Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában csapott le a rendőrség egy bűnbandára, amely EU-s pénzeket lopott.

A rendőrség csütörtökön több mint 20 gyanúsítottat tartóztatott le Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában az EU világjárvány utáni helyreállítási alapjához kapcsolódó tömeges csalások ügyében folytatott nyomozás során.

Az uniós ügyészek kérésére a csalásokkal foglalkozó egységek 150 tisztje nyolc embert vett őrizetbe, további 14 személyt pedig házi őrizetbe helyeztek egy határokon átnyúló nyomozást követően, amelyben a gyanú szerint 600 millió eurót csaltak ki az EU helyreállítási alapjából.

A rendőrök ingatlanokat és vállalkozásokat is lefoglaltak, ahogy sok vagyontárgyat is, köztük lakásokat és villákat, kriptovalutát, aranyat és ékszereket, valamint több luxusautót.

A rendőrség tájékoztatása szerint a csalást egy bűnszervezet követte el, köztük olyanokkal, akiknek nagy tapasztalatuk van a közpénzek igénylésében, és több tíz millió euró értékű projektekhez segítettek készpénzt szerezni, amelyek célja az olasz vállalatok versenyképességének és digitalizációjának javítása volt. A pénzügyőrség rekonstruálta a gyanús tranzakciókat, és azonosította a „hatalmas pénzmosást, amelyet Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában ‘okosan’ felállított fiktív cégek összetett hálózatán keresztül hajtottak végre” – áll az olasz pénzügyi rendőrség közleményében.

Az elmúlt évtizedben a bűnszövetkezetek egyre furfangosabbak lettek az EU által a fejlesztésre és az újjáépítésre szétosztott pénzek elszívásában. A bűnszervezetek eltértek az olyan hagyományos bevételi forrásoktól, mint a zsarolás és rablás, és a jövedelmezőbb és megbízhatóbb bevételi forrást biztosító uniós támogatások lehalászására törekedtek.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kormányzati szélhámosság Bukarestben

Következő hír

Bolyai János és a kolozsvári térkövezés

Related Posts
Total
0
Megosztás