Éleződik a román–orosz viszony a drónügy miatt

I–smét bekérették a román külügyminisztériumba Oroszország bukaresti nagykövetségének ügyvivőjét, miután a Duna-deltánál újabb, az orosz hadsereg által Ukrajnában használt drónokéhoz hasonló dróndarabokat találtak. De egyelőre nincs bizonyíték, hogy azokat valóban az oroszok lőtték ki.

A külügyi tárca határozottan elítélte a román–ukrán határ közelében is zajló támadásokat, amelyek „biztonsági kockázatot jelentenek a román állampolgárokra nézve is, és veszélyeztetik a dunai és fekete-tengeri közlekedés biztonságát”. Mint arra az Agerpres hírügynökség emlékeztet, Oroszország bukaresti külképviseletének ügyvívői megbízottját szombaton is bekérették a külügyminisztériumba, miután a román haditengerészeti erők katonái a Tulcea megyei Plauru település közelében dróndarabokra bukkantak.

Moszkva is újra reagált a drónügyben. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint „senki nem érti, mit akarnak mondani a román képviselők” a Románia területén talált dróndarabok ügyében. „Ők maguk sem rendelkeznek egy tiszta vagy objektív rálátással a történtekre” – mondta Marija Zaharova, aki hozzátette: mindez egy oroszellenes információs támadás része.

Romániában a sajtó és az ellenzék is bírálta a bukaresti politikai vezetés és a hatóságok homályos, olykor ellentmondásos kommunikációját a román területen megtalált drónrészekkel kapcsolatban.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás