Előrehozott, ünnepi tanévnyitó volt Temesváron

A szülőföldhöz és az anyanyelvű kultúrához ragaszkodás fontosságát hangsúlyozták ma Temesváron az Új Ezredév Református Központban, ahol egy szimbolikus, protokolláris rendezvényként megtartották a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét, noha a 2023–24-es tanév csak hétfőn kezdődik.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár Temesvár nagy szülöttének, a budapesti professzori egzisztencia helyett a bizonytalan erdélyi jövendőt választó Kós Károlynak a tanítását ajánlotta fiatal erdélyi honfitásai figyelmébe: tanuljanak más kultúrákból, de szolgáljanak a magukénak. Potápi Árpád János rámutatott: Kós „léleknyomorító, embereket és nemzeteket megsebző” időkben maradt hűséges szülőföldjéhez, amikor Erdély sokszínűségét nemzet- és emberidegen egységbe akarták bekényszeríteni.

Felidézte: a bánsági magyar szórvány központja, Temesvár már a 13. században magyar király székhely volt, és olyan nevek köthetők a városhoz, mint Hunyadi János, Szapolyai János, Dózsa György vagy a mártírhalált halt Losonczy István. A város a 20. század végén Tőkés László, valamint az őt támogató magyarok és románok hősiessége révén vált a helytállás és a kitartás, a kommunista diktatúra megdöntésének jelképévé, ugyanakkor az első elektromos közvilágítással rendelkező európai városként a műszaki újítások városa is – sorolta Potápi.

A nemzeti összetartozás erősítése mindannyiunk közös feladata – mondta az államtitkár, emlékeztetve: Magyarország kormánya számára minden magyar ember, minden magyar gyermek számít, hiszen magyar gyermekek nélkül, magyar fiatalok nélkül nincsen magyar jövő. Felhívta a figyelmet, hogy a 21. század harmadik évtizedében sem magától értetődő egy nemzeti közösség széles körű oktatási, kulturális és nyelvi jogainak biztosítása, az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásának támogatása: ennek megőrzéséhez mindenkor közösen és bátran kell cselekedni. „Ezért is emeljük fel itt Temesváron is a szavunkat, a Kárpátalján mindennapi küzdelmüket folytató pedagógusok, szülők, nagyszülők és diákok védelmében” – mondta a politikus, méltatva a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola közösségét, amely csendesen, de büszkén fejezte ki tiltakozását az intézmény magyartalanítása ellen.

Közben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által szeptember 7-re összehívott első igazgatói értekezleten elhangzott: elméletileg már érvényben van az előző, tizenkét éves múlttal rendelkező tanügyi törvényt váltó, a közoktatásra vonatkozó 2023/198-as törvény, de alkalmazásához még 300 miniszteri és kormányrendelet, módszertani útmutató kidolgozása szükséges, és ebből egyelőre hat van meg. Az átmeneti időszak nagy rugalmasságot, sok tanulást, türelmet, energiát és jó munkaszervezést, együttműködést kíván az oktatóktól, akiknek leterheltségét erősíti a tanévkezdés előtt a minisztérium és megyei tanfelügyelőségek által kért sok adat infrastruktúráról, hatósági engedélyekről, ösztöndíjakról és egyebekről.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bécs szembemegy a Zelenszkij-rezsimmel

Következő hír

Agyonlőtt román katonát találtak

Related Posts
Total
0
Megosztás