EU-csúcs: megállapodás született az energiaárak leszorításáról

Brüsszel, 2022. október 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Petr Fiala cseh (b), Alexander De Croo belga (k) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozója kezdete elõtt Brüsszelben 2022. október 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Tanács jelentette be ma hajnalban Brüsszelben, hogy megállapodásra jutottak az energiaárak leszorításáról az uniós tagállamok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Charles Michel a kétnaposra tervezett találkozó első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az egység és a tagállamok közötti szolidaritás érvényesült az energiaügyekkel kapcsolatban. A tagállami vezetők eltökéltek az energiaárak leszorítása, a kínálat szélesítése és az energiakereslet csökkentése mellett – közölte az Európai Tanács elnöke.

Ursula Von der Leyen, az unió „kormányának”, az Európai Bizottságnak – bár súlyos korrupciós vádakkal illetett, de még le nem váltott – elnöke azt mondta, hogy az EU immár „szilárd ütemtervvel” rendelkezik az energiaválság kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást. Közölte: az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására.

A német politikus tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására. A keret magában foglal majd egy költség/haszon elemzést is.

Olaf Scholz német kancellár távozásakor azt mondta: lehetséges, hogy az Európai Tanácsnak néhány héten belül újabb, soron kívüli csúcstalálkozót kell összehívnia, ha az energiaügyekért felelős minisztereknek nem sikerül néhány héten belül tisztázniuk a most elfogadott javaslatok részleteit. Reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanácsnak „nem kell visszatérnie a tervezőasztalhoz”, és konszenzusos döntés születik a miniszterek tanácsában.

A német kancellár üdvözölte a csütörtökön létrejött francia–spanyol–portugál megállapodást a Spanyolországból a Pireneusokon át Franciaországba vezető MidCat nevű gázvezeték építésének folytatásáról, amelyhez szerinte lehetséges lesz Közép-Európa csatlakozása is.

Alexander De Croo belga miniszterelnök távozásakor megjegyezte, hogy az elfogadott dokumentum az eddigi leghatározottabb elmozdulás a Belgium által is támogatott gázárplafon bevezetésének irányába.

Az uniós csúcs energiaügyekkel foglalkozó megbeszélésének zárónyilatkozata szerint azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése. A gazdaság ellenállóképességének fokozása érdekében az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe. Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás. A szöveg szerint a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

Orbán Viktor magyar kormányfő azt írta hajnali Facebook-üzenetében: „A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását, hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit.” Közölte: az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. „Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások” – írta. De Magyarország nem maradt egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolni – közölte.  „Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne” – tette hozzá a kormányfő. Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A baloldal csúcsra járatná a hergelést, és ehhez mindenkit kihasznál

Következő hír

Ahol elmarad és ahol nem a fáklyásmenet

Related Posts
Total
0
Megosztás