Újabb román–magyar konferencia lesz az EMNT szervezésében

A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés? címmel szervez, immár tizedik alkalommal, román–magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület.

A november 25-én, pénteken 15 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében megszervezendő eseményen a meghívott előadók és a konferencia részvevői arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribbá váló, állampolitikává emelt magyarellenes megnyilvánulások sorozatában milyen lehetőség nyílik a normalitás és a valós párbeszéd kialakítására, valamint a békés együttélés feltételeinek biztosítására Romániában. A konferencia idei egyik különlegessége, hogy annak első kiadását, 2013 őszén ugyancsak Sepsiszentgyörgyön szervezték, e mostani (jubiláló) tanácskozáson pedig alkalom nyílik a román–magyar együttműködés és párbeszéd egy évtizedének, valamint a rendszerváltás óta eltelt időszakának elemzésére is.

Az első sepsiszentgyörgyi konferencia plakátja

„Az erdélyi és romániai rendezvények egyik egyedi színfoltja az EMNT immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciája, mely azt is jelzi, hogy folyamatos szükség van a párbeszédre, valamint a fontos, közéleti-politikai kérdések megvitatására. A sajnálatos tapasztalat azt mutatta, hogy bár voltak kísérletek az elmúlt három évtizedben az aktív román–magyar párbeszéd megteremtésére, ám ezek rendre elhalványultak, s e felismerés hívta életre tíz évvel ezelőtt az EMNT által szervezett tanácskozás-sorozatot” – mondta az eseményt beharangozó sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: szervezőkként rendszeresen találkoznak azzal a problémával, hogy erőfeszítéseik ellenére is egyre nehezebb meggyőzniük a román közéleti szereplőket a konferencián való részvételük fontosságáról. „Túlérzékenység tapasztalható a román–magyar párbeszéd terén, noha olyan fontos ügyeket kell megvitatnunk, mint az önrendelkezés, a nyelvi jogok vagy épp a magyar nyelvű oktatás kérdése. Épp ezért az elmúlt tíz évben nem hagytunk fel konferenciáink megszervezésével, a koronavírus-járvány időszakában pedig az online térben rendeztük meg tanácskozásainkat” – mondta Sándor Krisztina.

Az idei konferencia első – Honnan indultunk, hová jutottunk? A román-magyar párbeszéd évtizedei című – panelbeszélgetésének résztvevői: Tőkés László püspök, az EMNT elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sabin Gherman újságíró, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató és Marius Ghilezan újságíró. A beszélgetés moderátora Farkas Réka újságíró.

A konferencia második kerekasztal-beszélgetése a Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény? címet viseli, résztvevői pedig: Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója, Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, Ilie Muscalu állatorvos Erre meghívták Cătălin Chereches nagybányai polgármestert is, és azt az ígéretet kapták, hogy hivatalának egy képviselője ott lesz majd, hogy megvédje az elöljáró kisebbségellenesnek mondott megnyilvánulásait. A beszélgetést Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke moderálja.

Az eseményen való részvétel ingyenes, a jelenlévőket szinkrontolmácsok segítik, valamint a teljes esemény élőben követhető (majd pedig visszanézhető) lesz az EMNT Facebook-oldalán. Facebook-esemény és részletes program: https://fb.me/e/2ar3zP44g.

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás