Folytatódik az SZNT együttműködése az EFA-val

Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által jegyzett mai közlemény leszögezi: az, hogy az Európai Szabad Szövetség (EFA) közgyűlése Las Palmasban Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének a vezetőjét az elnökség tagjává választotta, az SZNT és általában az erdélyi magyar autonómiatörekvés szempontjából egy fontos esemény.

A pártszövetség frakciójával az együttműködés 2007-ben kezdődött, attól a pillanattól, amikor Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét beválasztották a romániai magyarok az Európai Parlamentbe, ahol az EFA-frakció tagja lett. Így kerülhetett sor 2008. július 2–3-án, Marosvásárhelyen egy precedens nélküli, székelyföldi kihelyezett frakcióülésre, amelynek napirendjén az autonómia szerepelt. Az esemény szervezésében a Székely Nemzeti Tanács vezetőségének partnere volt Szilágyi Zsolt, és az akkori közös munka alapozta meg a hosszútávú együttműködést az Európai Szabad Szövetséggel. Következetes és bátor kiállásukat a székely autonómiatörekvés mellett a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díjjal ismerte el.

2019. március 8-án, egy nappal azután, hogy az Európai Unió Bírósága hatévi jogvita után a Székely Nemzeti Tanácsnak adott igazat a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés ügyében, az EFA közgyűlése ellenszavazat nélkül támogatta a kezdeményezést. Vállalta, hogy a bejegyzés után kiveszi részét az aláírásgyűjtésből is. Ezt a döntést Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának előadása és Szilágyi Zsolt felszólalása előzte meg.

Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség igazgatója a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján tartott beszédében, illetve az azt követő sajtótájékoztatón foglalt határozottan állást a székelyek autonómiatörekvése mellett. „A centralizált államoknak be kell látniuk: ha segítik az autonómiatörekvéseket, azzal saját állampolgáraikat segítik. Az önrendelkezésért küzdők felismerték: a korrupt, túlcentralizált állam nem működőképes. Romániában tízszer több templom van, mint kórház, a néhány kilométernyi autópálya pedig rekordösszegekért épült. Az állampolgárok látják ezt, és ezért kérik az autonómiát.”

Az SZNT mai közleménye így zárul: „Szilágyi Zsolt beválasztása az Európai Szabad Szövetség elnökségébe a Günther Dauwen által megfogalmazott gondolatok folytonosságát jelenti. Az együttműködés folytatódik. Sikert kívánunk Szilágyi Zsoltnak a tisztséghez, és ígérjük, hogy az eltelt másfél évtized szellemében fogjuk folytatni az együttműködést.”

Total
0
Megosztás
Előző hír

Föld alatti drogcsempészet – vasúton

Következő hír

Elkapták a szökésben lévő Oprescut

Related Posts
Total
0
Megosztás